2024 június 16

Benzin – az OPEC bosszúja miatt a pénztárcánk is könnyebb lesz?

Egyre nagyobb terhet ró a mindennapi költségvetésünkre a benzin árának emelkedése. Az olajipar fontos szereplői újabb kritikus döntést hoztak, ami aggodalomra ad okot az autósok körében. Bár a döntést közvetlenül nem követte áremelkedés, a szerdai kereskedés során jelentősen megemelkedtek a világpiaci olajárak. Azonban még ne essünk pánikba, a forint ugyanis ébredezik téli álmából. Láthatunk még csodát a magyar fizetőeszköztől?

Benzin – a forint hozhatja el nekünk a régóta várt enyhülést?

Ebben a kényes és egyben izgalmas időszakban nagyon jót tenne a magyarországi üzemanyagáraknak a forint erősödése. A dollárban denominált olajárak miatt mindenképp érdemes odafigyelni az USD/HUF árfolyam változásaira. A magyar fizetőeszköz már két hónapja nem bír a dollár nyomásával, ebben több tényező is szerepet játszott. Az egyik fő téma a forint kamatelőnyének csökkenése volt, amelyet az MNB legutóbbi kamatdöntése csak tovább rontott. A héten csodával határos módon nem panaszkodhatunk a forintra, végre összeszedte magát. A nagy kérdés most az, hogy ez elég lesz-e az üzemanyagárak jövő heti csökkenéséhez. A szakértők attól tartanak, hogy a forint igyekezetét ellensúlyozza majd a világpiaci olajárak hirtelen emelkedése.

Tovább drágul az üzemanyag – Elérhet minket is az OPEC haragja?

A holtankoljak.hu szerdán már jelezte a változásokat a benzin árában. Az ilyen időszakokban, amikor nagy a volatilitás a piacon, érdemes figyelni ezekre a jelentésekre, hiszen ezekből megtudhatjuk milyen változások érkeznek a kutakra az elkövetkezendő napokban. A szerdai jelentésből kiderült, hogy pénteken a benzin és a gázolaj ára is változni fog. A nagykereskedelmi árak tekintetében a benzinért átlagosan bruttó 2 forinttal fogunk többet fizetni holnaptól. A gázolaj viszont meglepetést okozott, péntektől bruttó 5 forinttal csökken a nagykereskedelmi ára. A változás várhatóan a kutak áraiban is megjelenik majd, így a következő átlagárakkal számolhatunk a hazai kutakon: 95-ös benzin: 622 Ft/liter, gázolaj: 641 Ft/liter.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!