2024 április 24

Benzin – megszólaltak a profik, nyakunkon a 700-as benzin?

2023 utolsó negyedévében az üzemanyagárak reneszánszát élhettük át, hiszen rég nem látott értékekre sikerült lecsökkenteni a benzin és a gázolaj átlagos árfolyamát. Több faktor közreműködésének köszönhetően majd 100 forinttal lett olcsóbb a benzin literje Magyarországon. Az üzemanyagárak lefelé ívelő görbéje viszont 2024-ben elakadt. A helyzetet most tovább rontja, hogy sem az olajárak, sem a forint nem sietett segítségünkre. Egyre rosszabb helyzetbe kerülnek az autósok, és úgy tűnhet, hogy újra a 700-as benzint vettük célba.

Irány a kutakra, mielőtt aranyáron lesz az üzemanyag?

Nem áll jól az üzemanyagok szénája. Az olaj árfolyama továbbra is magasan, 84 dollár közelében jár, és az elmúlt egy hónapban majd 7 dollárral drágult a Brent típusú olaj. A forintot is rendesen megcsapkodta a dollár. A magyar fizetőeszköz már két hónapja nem bír a dollár nyomásával. A benzin szempontjából nagyon fontos USD/HUF árfolyam a januári 342-es szintről felemelkedett egészen 365-ig. Több tényező játszott szerepet a forint gyengülésében. Az egyik fő téma a forint kamatelőnyének csökkenése volt. Ez az előny a legutóbbi MNB kamatdöntés után tovább olvadt. A holtankoljak.hu péntekre már nem jelentett be változást, ez azonban nem azt jelenti, hogy jövő héten biztonságban leszünk. A forint gyengélkedése és az olaj drágulása miatt kis esélyünk van az üzemanyagárak enyhülésére. A hazai fizetőeszköz jelentősebb gyengülése még akár komoly áremelkedésekhez is vezethet a kutakon.

700-as benzin – korai még a pánik, nézzük mit mondanak a szakértők

Bár a globális olajárak február végén látott hirtelen zuhanása még a szakértőket is megzavarta, és sokan abban kezdtek el reménykedni, hogy a méregdrága benzin és gázolaj árfolyamok is végre elindulhatnak lefelé, a történet most bonyolódik. Nagy Márton arra hívta fel a figyelmet, hogy a benzin árát tekintve lefele történő korrekcióra van szükség, az elmúlt két hét alatt viszont mindössze egy 3 forintos csökkenést kaptunk. A nagy kérdés az, hogy látván a forint és az olaj mozgását, beavatkozik-e a kormány vagy továbbra is maradnak a drága üzemanyagárak?

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!