2024 április 14

Benzin pánik – Most senki sem segít?

Roppant módon elszálltak a hazai üzemanyagárak az elmúlt hetekben. Bár a legfontosabb mozgatórugók alapján egyértelműnek tűnik, hogy áremelkedéssel számolhatunk a folytatásban is, egyes szakértők mást mondanak. Így vagy úgy, de sürgősen változásra van szükség, különben végleg búcsút vehetünk a 600 forintos üzemanyagáraktól. A gázolaj átlagára is egyre közelebb került a 700 forinthoz. A benzin még jobb helyzetben van a maga 611 forintos átlagárával, de vannak helyek, ahol már 700 forintot is kifizetünk egy literért.

forint erősödés

Benzin – a szakértők kétségbeesetten keresik a megoldást

Nagy Márton arra hívta fel a figyelmet, hogy a benzin árát tekintve lefele történő korrekcióra van szükség. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség elnöke szerint fordulat jöhet a piacon, de vajon mikor érezhetik meg az autósok is az enyhülést? Grád Ottó a kormány beavatkozását nem tartja reálisnak, és ez még több kérdőjelet vet fel az üzemanyagárak csökkenésével kapcsolatban. Tavaly szeptember közepén a benzin 662, a gázolaj 686 forint körül tetőzött, és ekkor döntött úgy a kormány, hogy beavatkoznak. Pár hónappal később már 100 forinttal olcsóbban tankolhattunk. A nagy kérdés viszont most az, hogy hogyan érhetünk el hasonló változást a kormány beavatkozása nélkül?

Üzemanyag – reménysugár után feketeleves?

Tavaly év végén a kormány munkáját több tényező is segítette, mint például a forint erősödése és az olaj világpiaci árának zuhanása. Most viszont nem áll jól a szénánk, hiszen a két, talán legfontosabb tényező mind ellenünk dolgozik. A forint az elmúlt hetekben elhagyta magát, és a dollárnak sikerült egészen a 360-as szintig feltornáznia az USD/HUF keresztárfolyamot. Ezen felül az olaj világpiaci ára is jócskán megemelkedett.

Érdemes kiemelni, hogy a jóval drágább dízel esetében a szakértők is éreznek némi bizonytalanságot. Amíg a benzin esetében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter korábban úgy vélekedett, hogy lát esélyt az árak kiigazítására, a dízel esetében nagyobb gondok vannak. Grád Ottó kiemelte, hogy a gázolaj piacán Európa-szerte érezhető némi hiány. Ez tehát okozhat kis aggodalmat és bizonytalanságot a dízelfronton.

A legfrissebb hírek szerint szerdától a dízel ára már nem emelkedik, a benzinnel ellentétben, amelynek ugyanis a nagykereskedelmi ára bruttó 4 forinttal drágul majd. A holtankoljak.hu adatai szerint a kiskereskedelmi árak szerdától az alábbiak szerint alakulhatnak: 95-ös benzin: 618 Ft/liter, gázolaj: 661 Ft/liter.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!