2024 április 24

700-as benzin – a szakértők kétségbeesetten keresik a megoldást

A magyarországi üzemanyagárak helyzete siralmassá vált. Pénteken újabb áremelkedés érkezett a hazai kutakra, sokadik az elmúlt hetekben. A szinte már megállíthatatlannak tűnő emelkedés miatt nagyon magasra rúgtak az üzemanyagárak. A benzin és a gázolaj közül az utóbbi van rosszabb helyzetben, hiszen átlagosan egy liter gázolajért az autósok már több, mint 660 forintot fizetnek. A holtankoljak.hu adatai szerint a benzin maximális értéke a hazai töltőállomásokon már elérte a 700 forintot, miközben az átlagára is jelentősen 600 forint fölé ugrott. A szakértők kétségbeesetten keresik a megoldást. Nagy Márton arra hívta fel a figyelmet, hogy a benzin árát tekintve lefele történő korrekcióra van szükség. Vajon sikerül hasonló eredményeket felmutatni, mint októberben, vagy a borzasztó drágulás tovább folytatódik márciusban is?

forint erősödés

Az ilyen találkozókon dőlhet el a benzin sorsa – mit tehet a kormány?

Októberben a kormány úgy döntött, hogy rövid pórázra fogja az üzemanyag-kereskedőket. Ennek meg is lett az eredménye, a januári jövedékiadó-emelés előtt jelentős mértékben csökkentek a hazai üzemanyagárak. Összehasonlításképpen tavaly szeptember közepén a benzin 662, a gázolaj 686 forint körül tetőzött. Majd pár hónappal később, december közepén már csak átlagosan 558, illetve 583 forintba kerültek. A kormány beavatkozása sikeres volt, de munkájukat más tényezők is segítették. A forint ezen időszak alatt megcsapkodta a dollárt és komoly területet szerzett az amerikai fizetőeszközzel szemben. Nem beszélve az olajárak zuhanásáról. Tavaly év végén tehát minden adott volt a masszív csökkenéshez. Sajnos ez a mostani időkről nem mondható el. Bár a szakértők kétségbeesetten keresik a megoldást, a környezeti tényezők most nem nekik kedveznek.  

Drágulás – a dollár tehet mindenről?

Nehéz idők várnak a hazai autósokra, jelenleg úgy érezhetjük, hogy minden ellenünk dolgozik. A dollárban denominált olaj miatt fontos szerepet játszik a hazai benzin árfolyamának alakulásában az USD/HUF keresztárfolyam. A forint viszont nem muzsikált jól az utóbbi hetekben. A január eleji 340-es szint közeli állapotokból mostanra 360 fölé sodródtunk. Rossz híreket kaptunk az olajpiacról is. A Brent típusú olaj árfolyama az elmúlt három hónap egyik legmagasabb pontjára emelkedett. Ebben a környezetben nehéz dolga lesz a kormánynak.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!