2024 június 14

Benzin – rossz híreket kaptunk, 700-ig meg sem állunk?

Nem valósult meg a várva várt nagy árcsökkenés a hazai kutakon. Elmaradt tehát a szakértők által beharangozott éles válltás, amelynek múlt héten kellett volna bekövetkeznie. A hazai kutakon az utóbbi hetekben látott, már szinte megállíthatatlannak tűnő emelkedés most folytatódhat, hacsak Nagy Márton és a Magyar Ásványolaj Szövetség ki nem találnak valamit. A felek egyeztettek, és Nagy Márton arra hívta fel a figyelmet, hogy a benzin árát tekintve lefele történő korrekcióra van szükség. Vajon a gyenge forint és az egyre dráguló világpiaci olajárak környezetében lesz erre esély? Utána jártunk, miért nem valósult meg a beharangozott 20 forintos csökkenés.

forint erősödés

Benzin – Brutális drágulás szerdától, tankoljunk mielőtt aranyáron lesz az üzemanyag

Becsapta a szakértőket az olaj miután a múlt héten újra emelkedésbe kezdett az árfolyam. Ennél rosszabb hírt már nem is kaphattunk volna, hiszen a forint sem tud területet nyerni a dollárral szemben. A magyarországi üzemanyagárakat befolyásoló két legfontosabb mozgatórugó, az utóbbi időben jelentősen megnehezítette az autósok helyzetét. Több hete mást sem látunk a kutakon, mint a benzin és a gázolaj árak emelkedését. Február elején az átlagárak hivatalosan a kritikus 600 forint fölé rúgtak most már a benzin esetében is.

A múlt héten viszont egyre több cikk jelent meg azzal a feltételezéssel, hogy kutakon 20 forintos árcsökkenéssel számolhatunk. Utána jártunk, hogy ezt a merész elképzelést az olaj világpiaci árának csökkenésére alapozták. Január végén mindkét fő olajtípus, a WTI és a Brent egyaránt november óta a legnagyobb heti áresést produkálta. A rossz hír viszont, hogy míg a kutakon ebből a csökkenésből még semmit sem láttunk, addig viszont az olaj világpiaci ára újra jelentősen megemelkedett.

Nem segíthet rajtunk már a magyar fizetőeszköz sem?

A dollár rendesen megcsapkodta a forintot. Az USD/HUF keresztárfolyam a pénteki zárás előtt már 360 felett járt, annak ellenére, hogy csupán egy hónappal ezelőtt még a 340-es szint felé közelítettünk. A januári hónap második felétől baljós hírek rombolták a forint befektetői megítélését. Hiába zuhant be tehát az olaj világpiaci ára, a forint gyengélkedése némileg ellensúlyozhatta az olajárfolyam csökkenésének az üzemanyagárakra gyakorolt hatását.

Nagy Márton viszont kihangsúlyozta, hogy a hazai üzemanyagáraknak továbbra is a régiós középmezőnyben kell maradniuk. Majd később azt is jelezte, hogy a kormány továbbra is elkötelezett az ellátásbiztonság és a megfelelő üzemanyagárak kialakítása mellett. Vajon a kormány hozhatja el a változást? Tavaly év végén rövid pórázra fogták az üzemanyag-kereskedőket és az árakat pár hét alatt jelentősen csökkentették. Most akár hasonló beavatkozásra lehet szükség, hiszen szerdától újabb masszív drágulás várható. A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 7 forinttal nő, míg a gázolajért a kutaknak bruttó 11 forinttal kell többet fizetni. A gázolaj átlagára ez után már közelebb lesz a 700-as szinthez, mint a 600 forinthoz.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!