Rendkívüli Hírek:

2024 február 21

Benzin – megint emelkedik az ára, nem ússzuk meg a 800-as benzint se?

Megállíthatatlannak tűnik az üzemanyagár drágulása, de két fontos mutató is azt sugallja, hogy szebb idők várhatnak az autósokra. 2024 eddig a drágulás éve volt. Az utóbbi hetekben masszív emelkedésen ment át a benzin, és az emberek pénztárcájára egyre nagyobb nyomás nehezedik. A mai napon a helyzet tovább romlott, és a drágulást követően az átlagárak hivatalosan is a kritikus 600 forint fölé rúgtak most már a benzin esetében is. A magyarországi üzemanyagárak szempontjából talán két legfontosabb mozgatórugó viszont pozitív változásokra enged következtetni. Lássuk mire számíthatunk a jövő héttől!

forint erősödés

Benzin – a forint visszavágott a dollárnak

Pár napja még arról számoltunk be, hogy a magyar fizetőeszközt eltaposta a dollár. A forint piaci megítélését több tényező is rontotta. Egyike ezen tényezőknek a 100 bázispontos kamatcsökkentés lehetősége volt. Így a vártnál gyorsabban csökkenhetett volna a forint kamatelőnye. Ezt a forgatókönyvet azonban a keddi kamatdöntés során sikerült elkerülni. Mivel több kockázati tényező is kibukott az utóbbi napokban így a jegybank „csak” a szokásos 75 bázisponttal vágott az alapkamaton. A forint azóta nagyot ment. Az USD/HUF keresztárfolyam – amely a dollárban denominált olajárak miatt döntő fontosságú a hazai üzemanyagárak szempontjából – a 360 feletti szintről leereszkedett a 350-es közelébe. Sajnos a mai napon a frissen szerzett terület egy részét visszafoglalta a dollár.

További jó hír lehet az olajárak csökkenése. Úgy tűnik, hogy a hosszú ideje tartó stagnálás után újra életre kelt az olajpiac. Az OPEC csoport előrejelzése szerint viszont 2024-ben napi 2,25 millió hordóval emelkedhet majd a kereslet. A növekvő keresleti kilátások és a csökkenő kínálat okozhat még jelentős drágulást az olaj piacán. Egyelőre viszont azt látjuk, hogy 85 dollárnál falnak ütköztek a bikák. Az olajkereskedők a Közel-Keleten tapasztalható geopolitikai kockázatok miatt is aggódnak, azonban az OPEC csoporthoz nem tartozó országok termelésében mutatott erős növekedés jelentős többlethez vezethet. Ez némiképp tehát ellensúlyozta a kínálati aggodalmat. A háttérben azonban hatalmas csata folyik az olaj piacán. Amerika rengeteg olajat termel, az OPEC pedig harcol a csökkenő piaci részesedése ellen. Az olaj masszív mínuszban zárhatja a hetet, miután a Brent árfolyama 85 dollárról 78-ra csökkent.

A szakértők újabb drágulást jelentettek be

Bár két nagyon fontos mutató is nekünk kedvez, az üzemanyagárakban ez várhatóan csak késleltetve jelenik meg. A mai napon újabb drágulással kellett megbarátkoznunk. A holtankoljak.hu jelentése szerint péntektől a benzin további bruttó 6, míg a gázolaj bruttó 8 forinttal drágul. Hétvégére Magyarországon a következő árakkal számolhatunk: 95-ös benzin: 603 Ft/liter, gázolaj: 640 Ft/liter.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!