2024 február 28

Olaj – Megkongatták a vészharangot, közeleg az OPEC bosszúja?

Berágott az OPEC, hiszen komoly összegektől estek el az elmúlt hónapokban az olajárak zuhanása miatt. Sokáig az OPEC egység gyengélkedése ellensúlyozta a közel-keleti feszültségek olajárakra gyakorolt hatását. Ha viszont megvalósul az olajkartell előrejelzése az alapjaiban rázhatja meg az eddigi trendeket. A hosszú ideje tartó stagnálás után újra életre kelhet az olajpiac? Milyen változásokkal számolnak az olajnagyhatalmak, és milyen nehézségekkel járhat az olaj drágulása a mindennapi életben? Érheti egy újabb jelentős drágulás a hazai üzemanyagárakat?

Olaj – az OPEC csoport ráijesztett az árfolyamokra

Megemelkedtek csütörtökön az olajárak, miután az olajnagyhatalmak egyetértettek abban, hogy idén erős növekedés jellemzi majd a globális olajigényt. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) is csatlakozott az OPEC termelőcsoport optimista kilátásaihoz. Az IEA havi jelentése szerint az olajkereslet 2024-ben napi 1,24 millió hordóval emelkedik majd, ami 180 000 hordóval magasabb az előző előrejelzésüknél. Az OPEC csoport még ennél is erősebb emelkedésre számít. Az olajkartell szerint idén napi 2,25 millió hordóval nő majd a kereslet.

Az előrejelzések azután láttak napvilágot, hogy az OPEC+ tagjai január elején együttesen úgy döntöttek, hogy önként csökkentik napi 2,2 millió hordóval a termelésüket 2024 első negyedévére. Mivel ennek nagy része már eddig is érvényben volt, beleértve Szaúd-Arábia napi 1 millió hordós önkéntes csökkentését, a piacokon nem váltott ki heves reakciókat a hír. Bár köztudott, hogy az OPEC szeretné 90 dollár körül stabilizálni az olajárakat ez az utóbbi időben nem jött össze nekik. A hideg téli időjárás viszont most megzavarta az Egyesült Államok nyersolaj termelését, és a kormány heti beszámolója szerint jelentősen csökkentek a nyersolaj készletek. A növekvő keresleti kilátások és a csökkenő kínálat okozhat még jelentős drágulást az olaj piacán.

Irán és Pakisztán – geopolitikai kockázatok miatt drágulhat a fekete arany?

Az olajkereskedők a Közel-Keleten tapasztalható geopolitikai kockázatok miatt is aggódnak. Már nemcsak az Izrael-Hamász háború okoz fejtörést, hiszen a múlt héten a húszi lázadók, most kedden pedig az Irán és Pakisztán közötti konfliktus miatt tört ki hatalmas pánik. Sokan attól félnek, hogy Irán váratlan támadása után újabb háborús övezet alakulhat ki az iszlám világban.

Egyelőre viszont marad az eddig tapasztalt trend, és továbbra is a kritikus 80 dollár alatt maradt az olaj árfolyama. Bár már rég véget értek az orosz-ukrán háború után tapasztalt volatilis hónapok, a hatalmas feszültség miatt hasonló hírek jelentős mozgásokat idézhetnek elő, ezért érdemes folyamatosan figyelemmel követni az olajpiacokat.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!