2024 február 29

Pakisztán és Irán – Egymásnak esett a két katonai hatalom

Az október 7-én a Hamász összehangolt terrortámadást hajtott végre Izrael ellen. Ez volt a szikra, ami berobbantotta a Közel-Kelet puskaporos hordóját. Egy halálos láncreakció indult el, és azóta több ország is egymásnak feszült. Izrael azonnal egy pusztító csapást mért a Gázai övezetre. Miután a pusztítás és a mészárlás képei kezdtek megjelenni a Gázai övezetből, egyre mozgalmasabb események bolygatták fel a muszlim világot. Itt a legújabb konfliktus, ami miatt aggódhatunk. Katonai akciót indított az atomhatalom.

Irán váratlan támadása után újabb háborús övezet alakulhat ki?

Egy újabb támadást rázta meg az iszlám világot. Katonai események zajlottak eddig Libanonban, Szíriában, Irakban. Most viszont két komoly katonai hatalom esett egymásnak, ezzel új fejezetet nyitottak az eddigi konfliktusok sorában. Sokan attól tartanak, hogy ezek a konfliktusok egy visszafordíthatatlan láncreakció első elemei lehetnek, és a következő fázis akár egy újabb kiterjedt háború is lehet az iszlám világban. Milyen esélyeket látnak erre a szakértők, és tudják majd kontrolálni a helyzetet a globális nagyhatalmak?

Egyre több a konfliktus – világégésre kell készülni?

Az Izrael-Hamász háborúban pont a napokban értek el áttörést a harcban álló felek Katar közvetítésével és Franciaország közreműködésével. Sikerült megegyezni a gázai övezetben élő civilek ellátásáról. Gyógyszereket és humanitárius segélyeket kapnak. Cserébe pedig a továbbra is fogva tartott izraeli túszok is orvossághoz juthatnak.

Múlt héten teljesen elszabadultak az indulatok, miután péntek és szombat hajnalban az amerikai haditengerészet és a brit légierő vadászbombázói komoly csapást mértek a húszi lázadókra. Amerika lépését azzal magyarázta, hogy a kereskedelmi hajókat már november óta rettegésben tartották a lázadók. A felkelők vezetője viszont kijelentette, hogy „egyetlen amerikai agresszió sem marad megtorlatlanul”. Még a történet végére sem értünk, már itt az újabb konfliktus. Irán január 16-án váratlan támadást indított pakisztáni célpontok ellen. Elszabadultak az indulatok és kormány azonnal a szuverenitásának megsértéseként tekintett a támadásra, majd később válaszcsapással fenyegette meg szomszédját.  

Bosszúhadjárat – Pakisztán nem viccelt, támadás érte Irán területét

Pakisztán az iráni területen működő lázadószervezetre mért csapásokat csütörtök hajnalban. A hírek megrázták a világot, hiszen ha két, alapvetően jó kapcsolatot ápoló szomszédos ország között is kialakulhat ilyen konfliktus, akkor mi lesz az eddig is nagyon feszült iszlám világgal?  Egy esetleges háború szinte az egész világot érintené, főleg annak továbbgyűrűző hatásai miatt.

Címlapkép forrása: Shutterstock