2024 május 30

Mattot kapott Izrael – világégésre kell készülni?

Izrael várhatóan megnyeri majd a Hamász elleni háborúját, azonban úgy tűnik politikailag már esélye sincs a győzelemre. Az október 7-én történt súlyos Hamász támadás után készített felvételekkel Izrael elnyerte a nyugat támogatását, főleg az Egyesült Államokét. Azonban, ahogy a pusztítás és a mészárlás képei kezdtek megjelenni a Gázai övezetből, a figyelem inkább a palesztinokra összpontosult.

Háború – Olaj a tűzre, újabb riválisra akadt Jeruzsálem?

Egyre nagyobb az elégedetlenség, a közel-keleti háború brutalitása több országból váltott ki heves indulatokat. Sokan a háború kiterjedésétől és egy esetleges világháború kirobbanásától félnek. Már kezdettől fogva volt egy „erős jelölt” a belépők között, Irán. Rajtuk kívül sorra aktivizálódtak az Izrael-ellenes iszlám csoportok is. Később a nyugati országok is felszólaltak a gázai brutalitás ellen. Az Egyesült Államok arra szólította fel Izraelt, hogy tegyenek meg mindent a palesztin civilek védelme érdekében. Emmanuel Macron, a Francia Köztársaság elnöke is arra kérte őket, hogy állítsák le Gáza bombázást.

Múlt héten Izrael tovább gyűjtötte az ellenségeket. Benjámin Netanjáhú, izraeli miniszterelnök kőkemény konfliktusba keveredett Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. Netanjáhú szerdán a terrorizmus támogatásával vádolta meg Erdogant, miután felszólalt az izraeli brutalitás ellen. A hatalmas feszültség miatt a világháborús fenyegetések is egyre nagyobb teret kaptak. Az elemzők figyelme most azonban más fele irányult, már nem aggódnak a világháború miatt?

Mi lesz a palesztinok sorsa?

A nagy feszültség ellenére az elemzők most nem a világháború kitörésével vannak elfoglalva. A legtöbb jelentést arról olvashatjuk, hogy mi történik majd a palesztinokkal a Hamász legyőzése után. Izrael hosszú és véres felkelések sorozatával nézhet szembe, ha legyőzi a Hamászt és elfoglalja Gázát anélkül, hogy hiteles háború utáni tervet készítene. Washington és az arab fővárosok tisztviselői attól tartanak, hogy Izrael figyelmen kívül hagyja az Egyesült Államok iraki és afganisztáni invázióinak tanulságait, amikor a gyors katonai győzelmeket évekig tartó erőszakos harcok követték. Ha megbukik a Hamász vezette Gázai kormány, a feldühödött lakosság felkelést indíthat az izraeli csapatok ellen.

Címlapkép forrása: Shutterstock