2024 május 23

Sorra aktivizálódnak az Izrael-ellenes csoportok, mekkora a baj?

Az Izrael-Hamász konfliktus kirobbanása óta sorra aktivizálódnak az Izrael-ellenes iszlám csoportok. A Hezbollah után a jemeni síita húszi lázadók is dróntámadásokat indítottak Izrael ellen. A lázadók múlt héten hadat üzentek, és bejelentésüket dróntámadásokkal próbálták nyomatékosítani. Izrael eközben körbevette Gázát, és most az alagutak széles hálózatában indított vadászatot a Hamász embereire.

Jordánia is felszólalt

Egyre forróbb a hangulat, hiszen a közel-keleti konfliktus brutalitása több országból váltott ki heves indulatokat. Egyes szakértők attól félnek, hogy az erős ellentét a környező országokat is behúzhatja a háborúba. Bár a múlt héten a Hezbollah vezetője megtörte a csendet, bejelentésével nem utalt arra, hogy az összecsapások intenzitását eszkalálni szeretné. Ennek ellenére Netanjáhú figyelmeztette őket, hogy ne kövessék el „életük legnagyobb hibáját” azzal, hogy megtámadják Izraelt. Inkább maradjanak ki a háborúból. Sokan nemtetszésüket fejezték ki. Jordánia kijelentette, hogy hadüzenetnek fogja tekinteni a palesztinok Gázai övezetből vagy Ciszjordániából való elüldözését. A hásimita királyság miniszterelnöke szerint humanitárius dolgozók elleni brutális támadások ellentmondanak az önvédelem elvének.

A jemeni húszi erők múlt héten hadat üzentek Izraelnek. Az Al-Masirah, egy jemeni tévécsatorna által közzétett bejelentésben a húszi fegyveres erők nyilatkozata szerint, újabb dróntámadásokat indítottak érzékeny célpontok ellen. A közlemény szerint a drónok órákra leállították a mozgást a megcélzott bázisokon és repülőtereken.

Az izraeli erők nyomulnak előre Gázában, szorul a hurok

A csapatok az iszlamista Hamász fellegvárának szívében, Gáza városban vannak. Yoav Gallant védelmi miniszter szerint egy célpontjuk van – a Hamász terroristái Gázában, infrastruktúrájuk és parancsnokaik. Izrael nem hajlandó tűzszünetet kötni, amíg a túszokat nem engedik szabadon. A Hamász szerint harcosai súlyos veszteségeket okoztak a megszálló erőknek.

Címlapkép forrása: Shutterstock