2024 május 29

Izrael-Hamász háború – Új beszállók a láthatáron?

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere találkozott pénteken Izrael miniszterelnökével. Blinken felszólította Izraelt, hogy tegyen meg mindent a civilek védelme érdekében, miközben napról napra súlyosbodik a gázai háború. Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy körbevette Gáza városát, és annak bombázása is fokozódott. Közben a Hezbollah vezetője is megszólalt. Egyre nagyobb az aggodalom, hogy egy, a Hamásznál jóval félelmetesebb terrorszervezet is becsatlakozhat a háborúba. Lássuk mit tudunk eddig!

Az Egyesült Államok kiáll Izrael mellett, de…

Múlt héten Izrael bejelentette, hogy új szakaszba lép a háború. A tét minden eddiginél nagyobb, és a bombázás mellett most már a szárazföldi támadás is kezdetét veheti. A szárazföldi invázió komoly aggodalomra ad okot, és sokan attól félnek, hogy a háború átterjedhet a környező országokra. Az aggodalom közepette Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken Izraelbe utazott. Az október 7-én történt Hamász-támadás óta harmadszor látogatott már el az országba. Közben az izraeli védelmi erők arról számoltak be, hogy folyamatosan nyomulnak előre Gázában és pusztítják a Hamász infrastruktúráját. Blinken a légicsapások szüneteltetéséről tárgyalt, azonban egy ilyen szünet időpontja továbbra is homályos. Blinken azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok kiáll Izrael mellett, de arra szólították fel őket, hogy tegyenek meg mindent a palesztin civilek védelme érdekében.

Pénteken megtörte a csendet a Hezbollah vezetője

Több napnyi várakozás után hosszú beszédet tartott Hasszan Naszrallah, a Hezbollah libanoni síita iszlamista csoport vezetője. Sokan attól féltek, hogy a Hezbollah akár azt is bejelentheti, hogy hadműveleteket indít Izrael ellen. Összességében azonban nem kaptunk választ a legtöbb kérdésre. Naszrallah beszédében a Hamász támadását méltatta, illetve Izraelt és az Egyesült Államokat kritizálta. Megerősítette, hogy a szervezet már most is „hadat visel” Izraellel október 8-a óta, azonban nem utalt arra, hogy az összecsapások intenzitását eszkalálni szeretné.Ennek ellenére a helyzet továbbra is sérülékeny.

Címlapkép forrása: Shutterstock