2023 november 29

A közel-keleti háború miatt aggódnak az olajszakértők

Az Izrael-Hamász háború kiterjedése miatt aggódnak a szakértők. A tét most minden eddiginél magasabb, hiszen a napokban Izrael bejelentette, hogy megkezdődött a háború második szakasza. A szárazföldi invázió komoly aggodalomra ad okot, és sokan attól félnek, hogy a háború átterjedhet a környező országokra. A konfliktus már eddig is rengeteg emberéletet követelt, azonban a kiterjedése komoly csapás lenne a régióra. Ezen felül a háború jelentős globális zavargásokat okozhat. A mai cikkünkben az olajárra gyakorolt lehetséges hatásokat fogjuk jobban szemügyre venni.

Megszólaltak a vészjelzők – újabb fenyegetés kopogtat Európa kapuin?

A közel-keleti háború kirobbanását követő pár napban az olaj árfolyama rakéta módjára lőtt ki, és két hét alatt 10 dollárt drágult. Azóta viszont érdekes jelenség tanúi lehettünk. Az izraeli hadsereg komoly nyomás alatt tartja a Hamász harcosait, és a háborús aggodalmak folyamatosan nőnek, azonban az olaj árfolyama visszacsúszott a háború előtti mélypont közelébe.

A szakértők viszont arra figyelmeztetnek, hogy a közel-keleti konfliktus eszkalációja jelentősen megzavarhatja az olajkínálatot. A Világbank számításai szerint az olajárak 2024-ben elérhetik a 150 dollárt, ha az Izrael-Hamász háború regionális konfliktussá alakul.

Az OPEC által bevezetett termeléscsökkentések hatása mostanra tompult. A keddi napon a Brent árfolyama egészen 85 dollárig süllyedt, hiszen a legfrissebb adatok szerint az OPEC csoport és az Egyesült Államok kibocsátása is nőtt. A jelenlegi állás szerint a közel-keleti konfliktus nem okozott nagyobb drágulást az olajpiacon, hiszen mostanra visszasüllyedtünk a háború előtti szintek közelébe.

A konfliktus jelentősebb eszkalációja azonban akár napi nyolcmillió hordóval is csökkentheti a globális olajellátást, ami éles áremelkedéshez vezethet. A legrosszabb forgatókönyvek esetén a globális gazdaság évtizedek óta először nézne szembe ilyen mértékű zavarokkal, hiszen már nemcsak az ukrán háború, hanem a közel-keleti konfliktus is nyomást gyakorolna kínálatra.

Magyarország helyzete, mi lesz a benzin sorsa?

A hazai üzemanyagárak eddig jól viselték a háború okozta olajdrágulást. Szerdától viszont lesz emelkedés, de ennek mértéke miatt nem kell aggódnunk. A benzin literje fog bruttó 2 forinttal drágulni, míg a dízelesek viszont örülhetnek, hiszen a szakértők szerdától bruttó 8 forintos csökkenést jeleznek előre. Az ünnepnapon tehát a következő átlagárakkal számolhatunk:

  • 95-ös benzin: 610 Ft/liter
  • Gázolaj: 639 Ft/liter

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!