2024 május 26

Rendkívüli döntést hozott Izrael, új szakaszt nyitnak a háborúban

Benjámín Netanjáhú szombat este rendkívüli bejelentést tett, melyben elmondta, hogy megkezdődött Izrael háborújának második szakasza Gázában. Ez pedig az eddig halogatott szárazföldi hadművelet megkezdését jelenti. A szárazföldi invázió azonban komoly aggodalomra ad okot, ugyanis felveti annak a kockázatát, hogy az Izrael-Hamász konfliktus tovább eszkalálódik. Közben eddig nem látott intenzitású bombázás zajlik Gáza ellen, Izrael szárazföldi, légi és tengeri erejét is bevetette.

Megszólaltak a vészjelzők – Izrael komoly csapásra készül

Izrael célja, hogy a Hamász a háború végén ne rendelkezzen olyan katonai képességekkel, amelyekkel izraeli civileket fenyegethet vagy ölhet meg. Jelenleg sosem látott intenzitású bombázás zajlik Gáza ellen, ez azonban még a három szakaszos tervük első része volt. A rakétazápor mellett most azonban újabb fenyegetés kopogtat a Hamász kapuin. Péntek este heves bombázás és szárazföldi támadások érték a Hamász földalatti alagút rendszerének kiterjesztett hálózatát. Az akció során megölték a csoport egyes vezetőit, akik részt vettek az Izrael elleni támadás megszervezésében. A Gázai övezetben élő palesztinok a három hete tartó háború legnehezebb éjszakáján vannak túl. Hamász által vezetett hatóságok szerint több száz épület dőlt össze a légi és tüzérségi csapásokban, és legalább 377 ember halt meg az elmúlt napon. Az izraeli hadsereg szerint harci repülőgépei 150 földalatti célpontot találtak el, köztük alagutakat és más infrastruktúrát.

Netanjáhú szombat este egy televíziós sajtótájékoztatón mondta el a nemzetnek, hogy Izrael új szakaszt nyitott a háborúban. Szárazföldi erőket küldtek gázába, és kiterjesztették a légi és tengeri támadásokat is. Váratlanul érte a világot Benjámín Netanjáhú bejelentése, hiszen az utóbbi napokban még arról számoltunk be, hogy az Egyesült Államok azt tanácsolta, hogy halasszák el a Gázai övezet elleni szárazföldi támadást. Mindezt tették azért, hogy több idejük legyen a túszok kiszabadítására. Ezek a tárgyalások azonban falnak ütköztek, és már péntek este felröppent a szárazföldi támadás megkezdésének a híre.

Címlapkép forrása: Shutterstock