2023 december 10

Titkos megállapodás, mire készül Észak-Korea és Oroszország?

Az orosz-ukrán háború új fázisába léphetünk, ha beigazolódik Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok feltételezése. A szálak szeptemberben kezdtek összefonódni. Észak-Korea és Oroszország ugyanis lépéseket tett katonai kapcsolataik megerősítésére. Kim Dzsongun, Észak-Korea legfelsőbb vezetője Oroszországba utazott, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin elnökkel. A találkozás során ellátogattak a kulcsfontosságú orosz katonai létesítményekbe is. A látogatás felkeltette egyes országok figyelmét, és természetesen aggodalmat szított. Az utóbbi hetekben pedig egyre forróbb téma lett Oroszország és Észak-Korea szoros együttműködése. Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok most azt feltételezik – és elmondásuk szerint már bizonyítékot is találtak rá – hogy Észak-Korea fegyvereket szállít Oroszország kimerült fegyverraktárainak feltöltésére. Vajon lehet a feltételezéseknek valóság alapja, és mit kérhet cserébe Kim Dzsongun?

Fontos technológiákra tehet szert Észak-Korea

Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok is határozottan elítélték a fegyverek szállítását. A Reuters hírügynökség szöuli irodája arról számolt be, hogy Oroszország és Észak-Korea is tagadta az Ukrajna elleni háborúban való felhasználásra szánt fegyverek átadását. Bár Amerika eddig csak vádaskodott, mostanra viszont bizonyítékot is gyűjtöttek és több szállítmány érkezését is megerősítették. A fegyverszállítások jelentősen növelhetik a háborús pusztítást – áll a három ország külügyminiszterei által kiadott közleményben. Észak-Korea a fegyverekért cserébe kifinomult technológiákat kaphat az oroszoktól nukleáris programjuk fejlesztése érdekében. Újabb ok, ami miatt aggódhat a világ.

Közben az oroszok meghökkentő bejelentést tettek

Miközben a világ az Izrael-Gáza konfliktusra figyelt, az oroszok áttörő eredményekről számoltak be. Az októberi hónapot erősen kezdte Oroszország, de az Ukránok továbbra sem tágítottak. Zelenszkij elnök elmondta, hogy: „Bár az oroszok nagy erővel nyomulnak, az ukrán bátorság és egység fogja meghatározni, hogy ez a háború hogyan ér véget.” Az orosz védelmi minisztérium a hónap végén meghökkentő bejelentést tett. Első alkalommal számolt be amerikai ATACMS operatív-taktikai rakéták lelövéséről. Az áttörő sikerekről egyelőre azonban nem adtak ki bizonyítékot.

Címlapkép forrása: Shutterstock