2024 június 14

APEC-csúcs zárónyilatkozat – gazdasági témák fókuszban

Elsősorban gazdasági kérdéseket tartalmazott az Ázsia-Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) San Franciscó-i csúcstalálkozójának pénteken megjelent, konszenzussal elfogadott, úgynevezett Goldan Gate-zárónyilatkozata.

A dokumentum geopolitikai témákat nem említett, így nem volt benne szó az ukrajnai helyzetről, vagy a palesztin-izraeli konfliktus eszkalációjáról. A fórum résztvevői a zárónyilatkozatban kifejezték elkötelezettségüket a nyitott piacok biztosítása és az ellátási láncok zavarainak megszüntetése mellett. Jelezve, továbbra is azon dolgoznak, hogy egyenlő versenyfeltételeket biztosítsanak a kedvező kereskedelmi és befektetési környezet megteremtése érdekében.

Ezenkívül az APEC-tagok kötelezettséget vállaltak arra, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a tiszta és fenntartható energiára való átállás felgyorsításáért. A tagországok megerősítették továbbá elkötelezettségüket „a fosszilis tüzelőanyagok nem hatékony támogatásának ésszerűsítése és fokozatos megszüntetése mellett”.

APEC-csúcs zárónyilatkozat - gazdasági témák fókuszban

Ígéretet tettek továbbá arra, hogy felgyorsítják az alacsony és nulla károsanyag-kibocsátású járművekre, illetve tengeri hajózásra történő átállást és a kikötők szén-dioxid-mentesítését. A szingapúri székhelyű, 1989-be alapított, jelenleg 21 tagú APEC célja elősegíteni a térség országai, valamint a világ többi része közötti gazdasági együttműködést és beruházásokat.

Borítókép forrása: Shutterstock