2024 június 18

Felértékelte Olaszországot a Moody’s

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Olaszország államadós-besorolásának kilátását a Moody’s Investors Service.

Elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a következő évekre várható tartós gazdasági növekedés csökkenti a költségvetési helyzet gyors és érdemi romlásának kockázatát.
A nemzetközi hitelminősítő a kilátás péntek éjjel Londonban bejelentett javításával egy időben megerősítette Olaszország „Baa3” szintű hosszú távú szuverén osztályzatát. A „Baa3” minősítés – amely más hitelminősítők módszertanában a „BBB mínusz” besorolásnak felel meg – a befektetésre ajánlott kategória alapszintje. Ha a Moody’s az eddig érvényben tartott negatív kilátást leminősítésre konvertálta volna – vagyis ha a jelenlegi minősítési szintről rontotta volna az olasz szuverén besorolást. Olaszország ennél a hitelminősítőnél elvesztette volna befektetési ajánlású osztályzatát.

A kilátás stabilizálásához fűzött elemzésében a hitelminősítő kiemelte azt a várakozását, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért olasz államadósság-ráta az idén 140,3 százalékra csökken. A tavaly mért 141,7 százalékról. Az elemzés szerint ez még midig nagyon magas. 6 százalékponttal több a koronavírus-járvány előtti szintnél. A Moody’s azzal számol, hogy az államadósság-ráta a jelenlegi évtized késői szakaszáig jórészt stabilan a mostani érték körül marad. A hitelminősítő helyzetértékelése szerint az olasz bankrendszer kockázati profilja javult az utóbbi években. Elsősorban a kinnlevőségi portfolió minőségének javulása és a bankok tőketartalék-pozíciójának erősödése miatt – ismertette a távirati iroda.

A Moody’s kiemeli, hogy az olasz bankrendszer nem teljesítő követelésállománya jelentően csökkent.  Az idei második negyedévben a teljes hitelportfolió 2,4 százalékának felelt meg. A cég hangsúlyozza, hogy a rendszerszintű nem teljesítő követelésráta így már jórészt összhangban van más európai országokéval. Az olasz bankszektor elsődleges tőkemegfelelési mutatója (Common Equity Tier 1, CET1) 15,9 százalék volt 2023 második negyedévében, és ez megfelel az Európai Unió átlagának – áll a Moody’s elemzésében.