2024 május 23

Csúcson a munkanélküli segélyt kérők száma az USA-ban

Az Egyesült Államokban 13 ezerrel, 231 ezerre emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten. Ezt közölte az amerikai munkaügyi minisztérium.

A szakértők véleményének átlagában kisebb, 220 ezres szám szerepelt. A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag – amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat – 7750-nel 220 250-re emelkedett. A november 4-ével záródott héten a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma az elemzők által várt 1 millió 847 ezer helyett 1 millió 865 ezerre, csaknem kétéves csúcsra emelkedett. Az egy héttel korábbi 1 millió 833 ezerről. Ez arra utal, hogy az álláskeresők nehezebben találnak megfelelő munkát, mint néhány héttel korábban. Szakértők szerint az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának 280 ezres szintje utalna az amerikai foglalkoztatás növekedésének jelentős lassulására. Ezt közölte a távirati iroda.

Az elemzők kiemelt figyelemmel kísérik az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának alakulását. Az amerikai munkaerőpiac helyzete meghatározó az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatdöntéseiben. Legutóbbi, november 1-jén végződött kétnapos kamatdöntő ülésén a Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon. A piac többsége továbbra is arra számít, hogy a Fed következő, december 13-án végződő kamatdöntő ülésén változatlanul hagyja az irányadó dollárkamatot.

Fotó: shutterstock.com