2024 február 29

Benzin – nagyot drágult, brutális árakat hoz az OPEC haragja?

Ha nem vigyázunk, lassan már a benzin átlagára is 600 forint fölé hasíthat, miközben a gázolaj árfolyama már rég át is lépte ezt a kritikus határt. Nemrégiben arról számoltunk be, hogy az OPEC lassan megfullad a sok olajban, hiszen az Egyesült Államok több olajat termel, mint a történelem során bármely ország. A szerdai jelentés azonban mindent megváltoztatott. Úgy tűnik, hogy a hosszú ideje tartó stagnálás után újra életre kelhet az olajpiac. Vajon újra 700 forintos árakat láthatunk a kutakon? Nézzük, hol tartanak most az üzemanyagárak Magyarországon!

forint erősödés

Benzin – Megkongatták a vészharangot

A mai napon tovább drágultak az üzemanyagárak Magyarországon. Eddig 2024 nem az autósok éve. A januári kötelező jövedékiadó-emelés óta folyamatosan emelkednek a hazai üzemanyagárak. Lassan ott tartunk, hogy a benzin átlagára már megint 600 forint fölé kerül. Erre utoljára november elején volt példa. Rémisztő belegondolni az árak rohamos emelkedésébe, hiszen kicsivel több, mint 1 hónapja még 558 forintba került átlagosan egy liter benzin. Az olajkereskedők a Közel-Keleten tapasztalható geopolitikai kockázatok miatt is aggódnak. Az OPEC egység gyengélkedése sokáig ellensúlyozta a közel-keleti feszültségek olajárakra gyakorolt hatását. A csoport előrejelzése szerint viszont 2024-ben napi 2,25 millió hordóval nő majd a kereslet. Bár úgy tűnt az Egyesült Államok és más, OPEC csoporton kívüli termelők által mutatott erős növekedés jelentős többlethez vezethet, a szerdai hírek meglepték a piacot.

Ralizni kezdett az olaj – megváltoztak a kereslettel kapcsolatos várakozások

Hatalmas fordulat érte az olajpiacot, miután csütörtökön közzétették a legfrissebb adatokat. Az olaj azonnal reagált a hírekre és ralizni kezdett. Az elmúlt két hónap egyik legmagasabb pontjára emelkedett. A drágulás katalizátora, hogy a keresleti várakozások megemelkedtek az erős amerikai gazdasági növekedés miatt. Eközben pedig a kínálati oldal szűkült a téli viharok okozta termeléscsökkenés és a csökkenő nyersolajkészletek következtében. Az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynöksége szerint a nyersolajkészletek 9,2 millió hordóval csökkentek a múlt héten. Ezen felül az Egyesült Államok által kitermelt, rekordnak tekinthető napi 13 millió hordós termelés majd 1 millió hordóval esett vissza a múlt héten, melynek fő oka a kemény téli időjárás volt.

További rossz hír, hogy a forintot is egyre jobban kiszorítja a dollár, és az USD/HUF keresztárfolyam már jóval a kritikus 350 forint fölé került. Nem csoda tehát, hogy a mai naptól tovább drágultak az üzemanyagárak a hazai kutakon. A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5, a gázolajé pedig bruttó 6 forinttal drágult. A hétvégén a következő árakon tankolhatunk:

  • 95-ös benzin: 590 Ft/liter
  • Gázolaj: 625 Ft/liter

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!