2024 május 23

Forint – brutális esés, tényleg 420 lesz az euró?!

Úgy tűnik, hogy véget ért az év első heteiben 2024-et jellemző kegyelmi időszak a magyar fizetőeszköz számára. A héten ugyanis jelentős gyengülési hullám indult meg. Ennek eredményeképpen a forint az euróval szemben több havi mélypontra esett. Azóta viszont történt némi erősödés, de egyelőre még mínuszos az idei egyenlege a forintnak.

Forint – események sodrában

A Portfolio.hu elemzőjének helyzetértékelése alapján mi is megírtuk, hogy az EUR/HUF keresztárfolyam akár kis is törhet a korábban jellemző szűkülő háromszögből. Ez nagyobb elmozdulás lehetőségére volt figyelmeztető jel, ami az utóbbi egy hétben végül be is következett. A forint ugyanis több havi mélypontra esett az euróval szemben. Volt, hogy majdnem 388 forintot kellett adni egyetlen euróért a devizapiacon.

A megjelent elemzések számos tényezőt felsorakoztatnak a forint elmúlt napokban látott lejtmenete mögött. Ezek közül is kiemelkedik, hogy Virág Barnabásnak, a jegybank alelnökének a jelzése szerint 100 bázispontos kamatcsökkentés is elképzelhető jövőhéten. Márpedig a piac korábban 75 bázispontos kamatvágásra számított. Így viszont akár a vártnál gyorsabban csökkenhet a forint kamatelőnye a többi devizához képest. Ezen kívül a Nemzetgazdasági Minisztérium javaslata is fokozhatta az aggodalmakat. A tervezet szerint a vállalati és lakossági új és akár a meglévő hitelek referencia kamatlábát lecserélnék a BUBOR helyett a Diszkont Kincstárjegy (DKJ) hozamokra.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az utóbbi javaslatot erőteljesen bírálta. Véleményük szerint a monetáris transzmisszióba történő beavatkozás nem segíti a hazai gazdaság fenntartható, stabil növekedési pályára állását. A jegybank két ügyvezető igazgatójának írása szerint az ad hoc intézkedések helyett hagyjuk inkább türelmesen kibontakozni a kedvező tendenciákat, így sokkal erőteljesebb lesz azok hosszú távú eredménye. Azóta megjött a minisztériumi válasz is, mely szerint a jegybank igazgatói nem a probléma gyökerére koncentrálnak.

420-as euró jön?

Az előző mellett a Portfolio elemzése szerint az is szolgálhatta a forint ma látott, mélypontról történő erősödését, hogy a kormány elállhat az Ukrajnának nyújtandó fegyverszállítási finanszírozási konstrukció ellenzésétől. A külügy ugyanakkor ezt cáfolta. Az Európai Központi Bank (EKB) mai kamatdöntő ülése és az amerikai makroadatok is mozgatták ma az EUR/HUF keresztárfolyamot is. Kérdés persze, hogy valóban elindultunk-e a 420-as euróárfolyamig vezető úton, vagy pedig nemsokára újra erősödik a forint. Ennek eldöntését segítheti egyértelműen az MNB jövőheti kamatdöntő ülése, a nemzetközi piaci hangulat, és a fentiekhez hasonló magyar makrogazdasági, gazdaságpolitikai történések kifutása is.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!