Rendkívüli Hírek:

2024 február 22

Benzin – Amerika húzása miatt lesz újra 480 forint?

Amerika annyi olajat termel, hogy az OPEC lassan megfullad benne. A Nemzetközi Energia Ügynökség legfrissebb jelentése szerint az Egyesült Államok több olajat termel, mint a történelem során bármely ország. Komoly dilemmával áll szemben az OPEC, a döntés megalapozhatja az olaj – ezzel együtt a benzin – árfolyamának alakulását. Vajon a kartell már maga alatt vágja a fát?

Amerika bekeményített – Mattot kapott az OPEC csoport?

A világ legnagyobb gazdasága naponta 13 millió hordó olajat termel, és minden egyes kitermelt hordó fekete arany az OPEC költségeit növeli. Tudjuk, hogy az OPEC szeretné 90 dollár körül stabilizálni az olajárakat, viszont ez az utóbbi időben nem jött össze nekik. Most hatalmas dilemma előtt áll a csoport. A folyamatos vágások miatt a piaci részesedésük 2016 óta nem látott mélységbe süllyedt. A rekordmértékű amerikai, brazil és guyanai termelés miatt, ha az OPEC feljebb szeretné tolni az árakat akkor tovább kell csökkentenie termelését.

Ezzel együtt viszont a piaci részesedésük is tovább zuhanna. Az olajpiacot jó ideje uraló nagyhatalomnak most komoly döntést kell meghoznia, mivel úgy tűnik, hogy az OPEC csoporthoz nem tartozó olajtermelő országok 2024-ben sem terveznek lassítani. Ezért, ha az OPEC harcolni szeretne a piaci részesedéséért, akkor többet kell termelni, ez viszont az árak további zuhanását okozhatja. Bár a szakértők szerint a csoport által bevezetett vágások az év elején még okozhatnak kisebb deficitet, az OPEC csoporthoz nem tartozó termelők által mutatott erős növekedés jelentős többlethez vezethet.

Benzin – ebben bíznak az autósok, a fekete arany kezében a sorsunk

Rengeteg tényező befolyásolja a hazai üzemanyagárakat, viszont a benzin sorsát főleg az olaj árfolyama irányítja. A Brent árfolyama december óta kényelmesen a kritikus 80 dollár alatt húzódik. Az OPEC döntése nagy jelentőséggel bír majd a benzin szempontjából is. Miután a benzin árfolyama jelentősen megemelkedett a kötelező jövedékiadó-emelés miatt, szerdán újabb drágulást tapasztalhatunk. A holtankoljak.hu jelentése szerint a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 4, míg a gázolajé bruttó 5 forinttal emelkedik szerdától. Ez pedig azt jelenti, hogy a hét közepétől a 95-ös benzin literje 585 forintba, a gázolajé pedig 619 forintba fog kerülni. A forint továbbra is jól muzsikál a dollárral szemben. Bár szerzett némi területet a zöldhasú, sikerült az USD/HUF keresztárfolyamot a 350-es szint körül tartani.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!