2024 április 24

Benzin – 480-as árakat hoz a döntés?

A világpiaci olajárak csökkenése megzavarta a szakértőket is, akik az utóbbi héten aggodalmukat fejezték ki a dízelfront alakulásával kapcsolatban, mivel a gázolaj piacán Európa-szerte érezhető volt némi hiány.  A fejtegetések ellenére a piac teljesen más eredményt hozott pénteken, sőt mi több az árcsökkenés szerdán tovább fokozódik. Megéri várni a tankolással, hiszen szerdától enyhül a benzin ára is. Az MNB döntése viszont még közbeszólhat, hiszen a rendkívüli 100 bázispontos kamatcsökkentés miatt a forint kamatelőnye a vártnál gyorsabban csökkenhet.

forint erősödés

Benzin – meglepetéseket tartogattak számunkra az üzemanyagárak

A benzinárak változása mindig is figyelemre méltó téma volt a gazdaságban és a mindennapi életünkben, az utóbbi hetekben viszont a toronymagas árak miatt egyre feszültebbé vált a hangulat a töltőállomásokon. Az árak folyamatos emelkedése a korábbi hetek során sokakat arra kényszerített, hogy visszafogják magukat tankoláskor. Mivel a forint továbbra is erőtlen maradt a dollárral szemben és egészen péntekig az olajárak sem csökkentek, a szakértők jó okkal hitték, hogy ez az emelkedő tendencia tovább fog folytatódni a benzin piacán. Pénteken azonban jelentősen bezuhant az olaj, és a héten már eljött az árcsökkenések ideje is. Mutatjuk mire számíthatunk szerdától!

Ahogyan arról korábban beszámoltunk: Nagy Márton arra hívta fel a figyelmet, hogy a benzin árát tekintve lefele történő korrekcióra van szükség. A változásra nem is kell tovább várnunk. Szerdától a benzin literje bruttó 3 forinttal fog kevesebbe kerülni, közölte hétfőn a holtankoljak.hu A pénteki enyhülést leszámítva legutóbb január 10-én tapasztaltunk a gázolaj árában csökkenést. A beharangozott, Európa-szerte érezhető hiány miatt sokan a dízel további drágulására számítottak. Kellemes meglepetés érte piacot, hiszen szerdától a gázolaj beszerzési ára bruttó 10 forinttal csökken a kutak számára. Az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak majd a hét közepén: 95-ös benzin: 615 Ft/liter, gázolaj: 647 Ft/liter.

Sorsdöntő ülés után az MNB megzavarhatja az árak alakulását

Az egyik legfontosabb tényező a benzin árának alakulásában az USD/HUF keresztárfolyam. A forint az elmúlt másfél hónap alatt rengeteg területet veszített a dollárral szemben. Ez pedig hozzájárult a benzin és a gázolaj árának drágulásához. A forint gyengélkedését több tényező is befolyásolta. Most az egyik legforróbb téma ezek közül a forint olvadó kamatelőnye volt. A vártnál jobban csökkent a forint kamatelőnye, miután az Magyar Nemzeti Bank (MNB) a január vége óta 10 %-on álló jegybanki alapkamatot 100 bázisponttal csökkentette. Bejelentése után negyedórával a forint 0,3 százalékkal állt gyengébben a főbb devizákkal szemben. A hazai fizetőeszköz jelentősebb gyengülése még komoly áremelkedésekhez vezethet a kutakon. Egyelőre viszont a dollárral szemben tartjuk a 360-as szintet.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!