2024 április 25

Benzin – durva meglepetés érhet a kutakon, érdemes most tankolni?

Az üzemanyagárak hajszálvékony pengeélen táncolnak, és a világpiaci olajárak csökkenése nagy változásokat hozhat jövő héten a töltőállomásokon. Nehéz azonban pozitívan hozzáállni a mostani helyzethez, hiszen pénteken is a szakértők várakozásainak teljes ellenkezője történt. Vajon most már tényleg érik a változás, vagy a benzin újra kibabrálhat velünk? Mutatjuk mire érdemes odafigyelni mielőtt tankolni indulnánk. A jó döntésekkel jelentős összegeket spórolhatunk.

Változás a horizonton – erre nem számítottunk, mégis lejtőre kerülhet a benzin?

Komoly problémába ütközött Magyarország, hiszen az elmúlt hetekben megállíthatatlanná vált a benzin és gázolaj árának emelkedése. Hosszú idő után viszont úgy tűnik, hogy végre megindulhat az üzemanyagárak lefelé ívelő görbéje, amely lehetőséget teremthet az olcsóbb tankolásra. Sokat kellett várni, de pénteken jó híreket kaptunk. Bár a mostani pár forintos csökkenés édes kevés arra, hogy ellensúlyozza az elmúlt két hónap fájdalmait, ennek ellenére megadhatja a kezdőrúgást egy jelentősebb zuhanásnak. Bár az üzemanyagárak teljesen megzavarták a szakértőket, vajon mennyivel drágulhat még a benzin?

Ahogyan arról korábban beszámoltunk: Nagy Márton arra hívta fel a figyelmet, hogy a benzin árát tekintve lefele történő korrekcióra van szükség. Múlt héten a benzin esetében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter még úgy vélekedett, hogy lát esélyt az árak kiigazítására, dízelfronton azonban nagyobb gondok vannak. Grád Ottó kiemelte, hogy a gázolaj piacán Európa-szerte érezhető némi hiány. Ez tehát okozhat aggodalmat és bizonytalanságot a dízelfronton. A fejtegetések ellenére a piac teljesen más eredményt hozott pénteken. A benzin árfolyama nem változott, és a várakozások ellenére a gázolaj literje olcsóbb lett. Ez felveti tehát a kérdést, hogy az üzemanyagárak jelenlegi helyzetében előre lehet-e jelezni a változást, vagy hozzá kell szoknunk a meglepetésekhez?

Zuhan az olajár – ez már jót jelent?

Az olajpiaci elemzők éles szemmel figyelik az olajárak alakulását, és pénteken egy több hete nem látott mértékű csökkenést észleltek. A Brent típusú olaj 84 dollárról esett le egészen 81 alá. Ez adhat némi reményt az autósoknak, hogy a jövő héten tovább enyhülhetnek az üzemanyagárak, azonban erről csak a holtankoljak.hu hétfői jelentése után bizonyosodhatunk meg. Erre tehát megéri majd odafigyelni, hiszen az üzemanyagárak általában követik az olaj ármozgását. Ha tehetjük, sokszor érdemes lehet várni a tankolással, hogy kihasználhassuk az alacsonyabb árakat.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!