2024 április 25

Forint – sorsdöntő órák jönnek, 400 felett lesz az euró?

Kulcsszinten a forint árfolyama az euróval szemben. Ma az EUR/HUF keresztárfolyam ugyanis a lélektanilag is fontos 390-es szint közvetlen közelébe emelkedett, gyengüléssel indult tehát ez a hét a magyar fizetőeszköz számára. Így sem beszélhetünk óriási mozgásról, kivárás is lehet a piacokon a holnapi, valószínűleg sorsdöntőnek nevezhető nap előtt.

Forint – gyengüléssel kezdi a hetet

Ahogy arra korábban is felhívtuk a figyelmet, nem alakul eddig túlzottan jól a 2024-es esztendő a forint számára. Az előző évet – egyébként jelentős felértékelődéssel – 382 körül zárta az euróárfolyam. Hétfő délután ezzel szemben több, mint 389 forintot kellett adni egy euróért a devizapiacon. Az idei gyengülésnek több oka lehetett, melyet számos elemzés összefoglalt. Technikai elemzési tényezők is közre játszhattak, de az uniós pénzek körüli bizonytalanság, a forint olvadó kamatelőnye, és a dollár erősödése is többször megemlítésre került.

Jön a sorsdöntő nap

A legfontosabb tényező most ezek közül a forint kamatelőnye. Holnap 14 órakor válik világossá, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hogyan változtatta a január vége óta 10 %-on álló jegybanki alapkamatot. Virág Barnabás legutóbbi interjúja nem könnyítette meg az elemzők és a piaci szereplők dolgát sem. Az alelnök ugyanis megismételte korábbi jelzését, miszerint a 75 bázispontos és a 100 bázispontos kamatcsökkentés is az asztalon lesz. A Monetáris Tanács január végi ülésének jegyzőkönyvéből is látszott egyébként, hogy már némileg megosztottak voltak a döntéshozók. Ketten ugyanis a 100 bázispontos kamatcsökkentésre szavaztak. Kérdés, hogy most mi lesz az arány, illetve végül mennyivel változik a kamatszint.

Valószínűleg a befektetők további információkat is megtudhatnak majd holnap 15 órakor. Hagyományosan a kamatdöntő ülés után egy órával szokta tartani a háttérbeszélgetést a döntéstől Virág Barnabás. Nagy kérdés, hogy a forint árfolyama konkrétan szóba fog-e kerülni, korábban volt erre is példa. Ugyanakkor leginkább újra az inflációs folyamatokat kommentálhatja a jegybank, esetleg kiegészítve a Virág Barnabás Index.hu-nak adott interjújában elmondottakat is.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!