2024 május 29

Benzin – hatalmas fordulat érkezik, azonnal rohanjunk tankolni? 

Bekövetkezett minden benzines rémálma, péntektől az átlagárakat tekintve a benzin literje már többe fog kerülni a hazai kutakon, mint a gázolajé. A hétvége előtt jelentős, és egyben eltérő irányú változást tapasztalhatunk a hazai kutakon. A forint továbbra is gyatrán teljesít, míg az olaj világpiaci ára némiképp csökkent az elmúlt napokban. A hazai üzemanyagárak viszont továbbra is 650 forint körül mozognak, és a kormány türelme kezd elfogyni. Küszöbön a benzinárstop újbóli bevezetése?   

Bezárult az árolló – durván emelkednek a benzinárak 

Februárban közel 45 forinttal drágább volt még a gázolaj literje. Április elején az Ásványolaj Szövetség arról számolt be, hogy fordulhat a kocka: hamarosan többe kerülhet a benzin, mint a gázolaj. Ilyen utoljára tavaly nyáron fordult elő Magyarországon. Mostanra azonban a két üzemanyagtípus közötti különbség eltűnt, sőt mi több a pénteki változás után a benzin átlagosan 3 forinttal többe kerül majd, mint a gázolaj. Az átlagárakat tekintve a következőkre számíthatunk: 95-ös benzin: 650 Ft/liter, gázolaj: 647 Ft/liter.  

Benzin – Ez nem régiós középmezőny, dobogós lett Magyarország 

Már a pénteki drágulás előtt is a benzin literje 40 forinttal drágább volt Magyarországon, mint a környező uniós országok átlagára. A gázolaj esetében még nagyobb a különbség, a régióban már csak Ausztria előzi megy Magyarországot. A benzin szempontjából is a harmadik helyen vagyunk. Csak Szlovákiában és Ausztriában drágább tankolni. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, valamint a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség vezetősége a hazai helyzetről tárgyaltak. Nagy Márton szerint az üzemanyag-kereskedők nem tartják be a megállapodást.  

A forint pedig tovább rontja az autósok helyzetét. A keddi kereskedés során már a 373-as szinten járt a dollár-forint árfolyam. Több, mint fél éve nem volt erre példa. Azóta némiképp erősödött a hazai fizetőeszköz, viszont továbbra sem tudtunk szignifikáns javulást elérni. Hiába tehát az olaj világpiaci árának enyhülése, ez nem volt elég a hazai üzemanyagárak csökkenéséhez. A Brent olaj árfolyama a közel-keleti konfliktus ellenére az utóbbi napokban lesüllyedt egészen 86 dollárig.  

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!