2024 május 20

Benzin – elintézik nekünk, hogy újra 480 forint legyen?

Jó hírek érkeztek hiszen a forint az utóbbi napokban kilépett a dollár árnyékából, és az olaj világpiaci ára is visszahúzódott 90 dollár alá. Sőt, mint kiderült a kormány sem hagy magunkra, Nagy Márton a héten sürgős megbeszélést hívott össze. Az irány adott, csökkenteni kell a benzin és a gázolaj árfolyamát Magyarországon. Nem idegen számunkra a kormány munkája, tavaly szeptemberben ugyanis rövid pórázra fogták az üzemanyag-kereskedőket.  

Ennek meg is lett az eredménye, hiszen pár hónap leforgása alatt közel 100 forinttal csökkent mind a benzin, mind a gázolaj árfolyama. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a mögöttes tényezők kedvező alakulása is nagyban segítette a kormány munkáját. Ha sikerül a szeptemberi eredményeket reprodukálni, akkor ismét elérhetjük a 600 forint alatti üzemanyagárakat. Ehhez azonban sok segítségre van szükségünk. Mi kell a csökkenéshez, és hogyan kerülhetünk vissza a régiós középmezőnybe?  

Benzin – lehet ebből akár 500-as árfolyam is? 

Az olaj világpiaci ára úgy alakult, ahogy az OPEC szerette volna. Bár a csoport a kiegyensúlyozott piac híve, nem titkolták, hogy az egyensúlyt valahol 90 dollár környékén keresték. Az utóbbi hónapokban többször is a termelési kvóták csökkentését vagy a csökkentések meghosszabbítását jelentették be. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen idei csúcsra emelkedett a Brent olaj jegyzése. Ez pedig feltornázta a benzin árfolyamát. Mivel az olajat jellemzően dollár ellenében szerzik be, ezért a forint-dollár árfolyam is fontos szempont a benzin árának alakulásában. A hazai fizetőeszköz viszont nem sietett a segítségünkre. Idén eddig nem látott magasságba emelkedett az USD/HUF árfolyam.  

Amiben az autósok még reménykedhetnek, és ami közelebb vihet minket a 600 forintos átlagárakhoz az ez előbb említett két tendencia gyökeres változása. Bizalomra ad okot, hogy az utóbbi napokban pontosan ezt a változást tapasztalhatjuk.  

A forint megtáltosodott és jelentős területre tett szert a dollárral szemben. Az olaj világpiaci ára nem mutatott be ilyen drasztikus változást, de a múlt heti 92 dolláros csúcs után most visszaesett 90 alá. A kérdés az, hogy képesek-e leszünk megtartani ezt a tendenciát, és természetes módon elérni, hogy a változás végre a kutakon is megjelenjen, vagy a kormánynak újra közbe kell majd lépni.  

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!