2024 május 20

Forint – óriási a szárnyalás, 300-ig meg sem áll?

Ahogyan hétvégi cikkünkben is jeleztük, már előző héten elkezdődött egyfajta pozitív tendencia a forint szempontjából. A 400 körüli értékek ugyanis valóban komoly ellenállásnak bizonyultak az euróval szemben. Így végül erősödni volt képes a hazai fizetőeszköz a főbb devizákkal szemben. Olyannyira, hogy ma már elérhető közelségbe került a 390-es euró is, még ha reggel még nem is teljesen tűnt így.

Forint – nagy vágta volt

A Portfolio.hu a nagypénteki kereskedés után megírta, hogy az EUR/HUF keresztárfolyam akár le is törhette az emelkedő trendet. Azóta úgy tűnik, hogy ez valóban megtörténhetett. Azóta is jelentős erőt volt képes ugyanis felmutatni a forint. Ma reggeli írásuk szerint ha a 391,1-nél lévő 50 napos mozgóátlagot tartósan átviszi a magyar deviza, akkor további erősödés előtt is megnyílhat a tér. Amennyiben visszatér az elmúlt hetek gyengülő trendje és a forint visszamászik a letört trendvonal fölé, akkor a 393,9-394,4 közötti ellenállásra lesz érdemes figyelni – írják.

Érdemes kiemelni a forint erősödését vizsgálva a tegnapi külkereskedelmi mérlegről szóló adatot. Eszerint februárban óriási volt az exporttöbblet, 1,7 milliárd euróra rúgott ez az összeg. A forint megítélésének egyértelműen jót tehet, ha több deviza áramlik be az országba, mint amennyi az import miatt elhagyja az országot. Emellett nem szabad elfelejteni, hogy a magyar fizetőeszköz árfolyama külső tényezőktől is függhet. Ezek közül a dollár gyengülése segíthette a sérülékeny devizákat a megjelent elemzések szerint. Kérdés persze, hogy a kiemelten fontos mai amerikai munkaerőpiaci adat után merre mozdulnak a devizaárfolyamok.

Technikai elemzés

Az OTP Elemzési Központ még szerdán, azaz az addig bekövetkezett mozgások alapján adta ki elemzését a forint várható mozgására, az EUR/HUF keresztárfolyamra vonatkozóan. Szerintük az árfolyam fő trendje emelkedő, de azon belül három hete egy konszolidációs fázist látni. A 390,6-os szint egy olyan támasz, aminek nem szabadna elesnie ahhoz az elemzés alapján, hogy az emelkedő trend megmaradjon. Két-három hét múlt érné el az emelkedő trendvonalat a görbe, ha tovább oldalaz, ami majd döntési helyzetet eredményezhet- írják. Ha tartja az emelkedő trendet, akkor a 398 fölé fog menni valószínűleg, a következő erősebb szint 406,25 körül lehet az elemzés szerint. Ellenállásként a 398,4 a 406,25 és a 414,06 lettek megjelölve, míg támasz a 382,8 és a 375 lehet.

Technikai elemzés forrása: OTP Elemzési Központ

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!