2024 május 29

Forint – nagypénteken dőlt el, hogy 300-as euró jön?

A legtöbb tőzsde, így a magyar is zárva tartott pénteken, azonban a devizapiacon mérsékelt elmozdulásokat azért láthattunk. A pénteki amerikai inflációs adat úgy néz ki, hogy gyengítette némileg a dollárt, és ez jó hír volt a forint számára. A megjelent elemzés szerint kérdés, hogy a hónapok óta emelkedő trendvonalat letöri-e így az EUR/HUF keresztárfolyam. A 300-as euró még így is nagyon messze, de legalább a 400-astól is távolabb kerültünk.

Forint – tetszhetett neki az amerikai adat

Pénteken került közlésre, hogy az Egyesült Államokban a PCE árindex 2,8 %-kal nőtt februárban 2023 februárjához viszonyítva, ez megfelelt az elemzői várakozásoknak. A maginflációs index éves szinten 2,9 %-kal, havi szinten pedig 0,3 %-kal nőtt. Az adat nem okozott tehát meglepetést, némi megnyugvást mégis jelenthetett. Az alacsony forgalmú pénteki napon gyengült némileg a dollár, ami általában jót jelent a feltörekvő devizákra nézve. A forint mindenesetre erősödést mutatott be az ünnepnapon.  

Nem beszélhettünk ugyan jelentős mozgásról, mégis 394 alatt valamivel zárhatta így a hetet az euróárfolyam. A forint tehát erősödött, és némileg újra távolabb került a 400 feletti euró réme. Összességében erősödéssel vészelte át a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatcsökkentésével is tarkított hetet a forint. Mint ismert, kedden 75 bázispontos kamatvágás mellett döntött a jegybank, ezzel 8,25 %-ra változott az alapkamat. A februári tempóhoz képest tehát lassított az MNB.

Törhetett a trendvonal?

A Portfolio.hu szerint a pénteki erősödés ezzel együtt fontos lehetett. Szerintük a forint pénteki mozgása azt jelenti, hogy csaknem letörte a forint az euróval szembeni, január elejétől jellemző emelkedő trendvonalat. Hozzáteszik: egyelőre inkább a trendvonal teszteléséről beszélhetünk, nem egyértelmű letörésére, ráadásul az ünnepek körüli alacsony likviditás mellett történik mindez az elektronikus kereskedésben, így érdemes óvatosan kezelni a trendtörés kérdését.

Kérdés persze, hogy akár trendtörés esetén meddig erősödhet a forint. Az, hogy ez mitől függhet, korábbi cikkünkben részleteztük a megjelent elemzésekből kiindulva. A megnövekedett volatilitást látva az biztos, hogy érdemes figyelemmel követni az euróárfolyamot, főleg, ha esetleg valuta vásárlásán gondolkodunk a nyári hónapokra tervezve.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!