2024 június 16

Zuhanó forint – mikor kell eurót venni nyárra?

Nehéz heteken van túl a forint, rég nem látott szintekre emelkedett az EUR/HUF keresztárfolyam. Ezzel egyelőre nem néz ki jól az idei éve a forintnak, több, mint 4 %-ot gyengült idén az euróval szemben, ha a pénteki záróárfolyamból indulunk ki. A nagy kérdés a hogyan tovább, és ez egy sok összetevős játszma lehet.

Forint – elgyengült, de mi jön most?

Ha arra keressük a választ, hogy merre indulhat tovább ezután a forint, akkor a gyengülés mögötti tényezők azonosítása lehet a legfontosabb. Idén jó pár dolog miatt megjöhetett a kedve a hazai fizetőeszköz ellen fogadóknak a megjelent elemzések szerint.

A fő téma egyértelműen a forint kamatelőnyének csökkentése. Bár a 9 %-os irányadó ráta még mindig igen magasnak számít, folyamatosan csökken a különbség például az euró és a dollár kamatszintje és a forint kamatszintje között. Ezért ekkora kérdés például, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) döntéshozói végül mit lépnek kedden. A befektetőket ugyanis jelentősen mozgathatja most, hogy a februári, vártnál talán erőteljesebb lazítás után mekkora tempóra kapcsol most a jegybank.

Az uniós pénzek körüli vita volt az egyik ilyen tényező, amely már lassan állandósult téma években mérhető időtávon a forint kapcsán. A következő hetekben is érdemes lehet az ezzel kapcsolatos hírekre figyelni. Az országba beáramló devizaforrások mennyisége ugyanis kulcsfontosságúak lehetnek a forint piaci megítélésének szempontjából.

Kinti tényezők is számíthatnak

Hasonlóan érdekes az, hogy a nemzetközi piacokon, főleg a devizapiacon mi történik. A Portfolio.hu pénteki cikke is rávilágított, hogy a hét vége felé például a dollár erősödése miatt is eshetett a forint. Az, hogy milyen erős a dollár, pedig nagyban függ a Fed monetáris politikájától, valamint az általános piaci hangulattól. Nem hagyhatjuk tehát figyelmen kívül a Magyarországon kívüli eseményeket sem. Az azonban biztos, hogy egyelőre a kiváló nemzetközi tőkepiaci hangulatból idén eddig nem tudott profitálni a forint. Úgy sem, hogy a vezető tőzsdeindexek mindeközben folyamatosan döntik történelmi csúcsaikat.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!