2024 július 14

Forint – sorsdöntő nap jön, vajon 450 lehet az euró?

Nem igazán nyugodhatunk meg a forint árfolyama kapcsán. Bár múlt héten a 400 körüli szintekről nagy lendülettel lefordult az euróárfolyam, most újra nem vagyunk messze a kerek szinttől. Mindeközben némi kivárás is lehet a piacokon, hiszen kedden érkezik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülése. Nehéz kiszámítani a jegybank döntését most, így bőven lehetnek izgalmak.

Forint – betett a dollárerő

Pénteken késő délután 396-397 körül áll az EUR/HUF keresztárfolyam. Ma újra esett tehát a forint, a reggeli szintekhez képest az euróval és a dollárral szemben is rosszabbul áll a hazai fizetőeszköz. Mint arról mi is írtunk, a Fed szerdai kamatdöntő ülése fontos volt a széles piacok szempontjából is, de a devizapiacra is kifejtette hatását.

A nemzetközi piacokon brutális jókedvet hozott egyébként Jerome Powell Fed elnök beszéde, a dollár azonban végül erősödésnek indult. A Portfolio.hu szerint pedig a dollár erősödése lehet a mai forint gyengülés oka. Az, hogy március eleje óta nem látott szintre esett az EUR/USD kurzus, nyomást helyezhetett tehát a forint árfolyamára is.

Ha nem történik nagy változás a következő órákban, akkor nem messze a 400-as szinttől zárja tehát ezt a hetet is a forint. Márpedig ez nem jelent túl sok jót. 2023-ban összességében nagyon sokat tudott erősödni a forint, a mostani gyengülésével azonban lassan a teljes tavalyi erőt visszaadja. 2023-ban ugyanis a 400-as kezdeti szintről erősödött a forint végül év végére 382 környékére az euróval szemben. Ez a szint most igen távolinak tűnik. Ráadásul akár a 10-30 %-os további gyengülés sem elképzelhetetlen például a VIG Alapkezelő elemzőjének következtetése alapján.

Jön a nagy döntés

A forint gyengülésének alapvető oka a megjelent elemzések szerint a hazai pénznem kamatelőnyének elolvadása. Mint ismert, február végén 100 bázisponttal 9 %-ra csökkentette az alapkamatot a Monetáris Tanács. A jelentős jegybanki lazítás után sokat esett a forint, egyre kevésbé érheti meg a befektetőknek forintot vásárolnia a főbb devizákkal szemben.

Jövő kedden 14 órakor megtudjuk, hogy mit lép erre az MNB, ugyanis ekkor ismerjük meg a márciusi kamatdöntő ülés eredményét. Nehéz kiszámítani, hogy a jelenlegi pénzpiaci környezetben mit lépnek a döntéshozók. Virág Barnabás alelnök mindenesetre az előző kamatdöntés után jelezte, hogy csak átmenetileg gyorsított a lazításon a jegybank. A forint reakcióját mindenképpen érdemes lehet figyelni majd a döntés és a tájékoztatás után.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!