2024 július 14

Forint – döntenek a sorsáról, vegyünk most eurót?

Folytatódnak az izgalmak a forint piacán, amikből a 2024-es évben eddig egyáltalán nem volt hiány. Újra 395 fölé gyengült a forint az euróval szemben, közeledik megint a 400-as szint az EUR/HUF keresztárfolyam tekintetében. Ráadásul ma este érkezik a Fed kamatdöntő ülése, ami alaposan megmozgathatja a devizapiacokat is. Emellett a jövő hétén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) dönt az alapkamatról.

Forint – esés a sorsdöntő napon

Ma tartja kamatdöntő ülését az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. Magyar idő szerint 19 órakor érkezik a döntés, de utána Jerome Powell Fed elnök tájékoztatója lehet az igazán izgalmas. A devizapiacokat is megmozgathatja akár a döntés a részvénypiacok mellett. A forint szempontjából leginkább az lehet fontos, hogy a dollár hogyan reagál. A dollár erősödése sokszor rontja a sérülékeny devizák piaci megítélését, míg a dollár gyengülése többször hozott már erősödést a forint piacára is.

Jövő kedden pedig az MNB kamatdöntésére figyelhetnek a befektetők. A jegybank február végén 100 bázisponttal csökkentette az alapkamatot. Az irányadó ráta ilyen szintű visszavágása a megjelent elemzések szerint hozzájárult a forint azóta bekövetkezett gyengüléséhez. A forint kamatelőnye ugyanis folyamatosan csökken, ami természetesen nem túl jó ómen a hazai pénznem számára. Kérdés, hogy most hogyan dönt és hogyan kommunikál a későbbiekről a jegybank vezetése. Mindenesetre van olyan elemző, aki szerint további jelentős gyengülés is lehetséges lehet.

Technikai elemzés

Az OTP Elemzési Központ mai elemzésében az EUR/HUF devizapárral is foglalkozott. Az árfolyam trendje emelkedő, de azon belül kisebb lefele hullámot látni – írják.A  390,6-os szint lehet a napokban egy olyan támasz,ami újra vételi helyeket hozhat szerintük. Az emelkedő trendvonalat érdemes továbbra is követni, amíg felette van a görbe, addig a vételi pozíciók keresése a jobb megoldás az OTP elemzői alapján.

Technikai elemzés forrása: OTP Elemzési Központ

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!