2024 május 21

Olajháború – Támadások jönnek a mollah-rezsim gyanús tankerjei ellen?

A szankciók ellenére az iráni vezetésnek sikerült óriási mértékben felfegyvereznie az országot, és támogatni a milíciákat az egész Közel-Keleten. Az Izrael elleni iráni támadás után a Nyugat a teheráni rezsim elleni szigorúbb szankciókról tárgyal.

Az adatok azonban azt mutatják, hogy Irán az utóbbi időben jelentősen bővíteni tudta jövedelmező olajüzletágát. A Financial Times szerint Irán több olajat exportál, mint hat évvel ezelőtt. Állítólag ez évi 35 milliárd dolláros lendületet ad az iráni gazdaságnak.

Az újság a Vortexa adatszolgáltató statisztikáira támaszkodik. Ennek megfelelően Teherán átlagosan napi 1,56 millió hordót adott el az év első három hónapjában, ami 2018 harmadik negyedéve óta a legmagasabb szintet érte el. A kőolaj zöme szinte kizárólag Kínába kerül.

A kőolaj zöme Kínába kerül

Armen Azizian, a Vortexa vezető elemzője és szankciós szakértője elmondta, hogy az Amerikai Egyesült Államok a közelmúltban megkezdte az iráni nyersolaj szállításával gyanúsított egyes tankhajók elleni támadásokat. További szankciókat is kiszabtak. Az exportra gyakorolt ​​hatás azonban eddig minimális volt.

„Az irániak nagyon jók a kiskapuk megtalálásában” – nyilatkoztata Azizian. A hajókövető rendszert meghamisítják, hogy álcázzák a hajók helyét és útvonalát. Azizian szerint Irán olajszállító flottája tavaly ötödével 253 hajóra nőtt. Az akár kétmillió hordó olaj szállítására alkalmas szupertankerek száma 2021 óta megkétszereződött.

A szankciók megkerülésének művészei

„Az irániak elsajátították a szankciók megkerülésének művészetét” – mondta Fernando Ferreira, a Rapidan Energy Group amerikai elemző cég geopolitikai kockázati osztályának vezetője. Ha Joe Biden amerikai elnök valóban gazdaságilag meg akarja gyengíteni Iránt, akkor kormányának Kínára kell összpontosítania.

Mahdi Ghodsi közgazdász azt is elmondta a SPIEGEL hírportálkak, hogy Biden amerikai elnök „behunyja szemét Irán olajexportját illetően. Ez az egyetlen oka annak, hogy Irán jelentős mennyiségű olajat tud külföldön eladni.” Ghodsi megemlíti a napi 1,5 millió hordó körüli adatot is. „Lehet, hogy egy kicsit több, de nem tudjuk biztosan, mert alig van pontos statisztika” – mondta Ghodsi. Az olajat elsősorban Kínában és Indiában értékesítik, magas árengedménnyel.

A washingtoni kormány és az EU jelenleg új szankciókat készít elő a teheráni rezsim ellen.