2024 május 20

Háború – Brit és az amerikai szankciók jönnek az orosz fémekre

Szankciókat jelentett be a brit és az amerikai kormány orosz fémek árutőzsdei forgalmazására.

A brit külügyminisztérium által ismertetett közös intézkedés alapján a világ két legnagyobb fémpiaca, a Londoni Fémtőzsde (London Metal Exchange, LME) és a származtatott árutőzsdei termékeket forgalmazó Chicago Mercantile Exchange (CME) nem fogadhat be új kontraktusokat Oroszországból származó alumíniumra, rézre és nikkelre. A londoni külügyi tárca tájékoztatása szerint az energiahordozók után a fémek alkotják Oroszország legnagyobb értékű nyersanyagkiviteli termékcsoportját, jóllehet e termékek exportja visszaesett az Ukrajna ellen indított háború kezdete óta – ismertette a táviratoi iroda.

Törvény tiltja

A minisztérium adatai szerint Oroszországnak 2022-ben 25 milliárd dollár, 2023-ban 15 milliárd dollár bevétele származott a fémexportból. Nagy-Britanniában december óta törvény tiltja az orosz fémek, köztük az alumínium, a réz és a nikkel importját. Az amerikai kormány ezzel egy időben vámokat vetett ki különböző orosz fémpiaci áruk importjára. Nagy-Britannia és az Egyesült Államok most „még egy lépéssel továbbment”, és kiterjesztette ezeknek az intézkedéseknek a hatályát a szakosított londoni és chicagói fémtőzsdékre – fogalmaz tájékoztatásában a londoni külügyminisztérium.

A tárca hangsúlyozza ugyanakkor, hogy technikailag összetett intézkedésről van szó. Időre volt szükség a részletek kidolgozásához annak érdekében, hogy a szankciók hatékonyak legyenek, de egyidejűleg minimalizálják a piaci felfordulás kockázatát. Abból a célból, hogy az intézkedések a lehető legkisebb kockázattal járjanak a piaci stabilitásra, a brit és az amerikai szankciók nem vonatkoznak a két érintett tőzsdén már forgalomban lévő orosz fémkontraktusokra. Így ezekkel továbbra is korlátozások nélkül lehet kereskedni – áll a brit külügyminisztérium tájékoztatásában.

Titán- és a platinacsoport

A tárca szerint a mostani intézkedések nem terjednek ki a titán- és a platinacsoportba tartozó fémekre sem. Ezekre a decemberben törvénybe foglalt brit importtilalom sem vonatkozik, tekintettel a beszállítói hálózatok érzékenységére – fogalmaz a londoni külügyminisztérium. A közlemény hangsúlyozza ugyanakkor, hogy becslések szerint az eddig meghozott szankciók nélkül Oroszországnak a jelenleginél 400 milliárd dollárral több pénzforrása lenne az ukrajnai háború finanszírozására. Ez négy évig fedezné a harci kiadásokat.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a londoni bejelentéshez fűzött nyilatkozatában „célzott és felelősségteljes módon meghozott” intézkedésnek nevezte az új tőzsdei szankciókat. Szavai szerint csökkentik Oroszország bevételeit, ugyanakkor védik az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szövetségeseit az akaratlan átgyűrűző hatásoktól.