2024 május 20

Forint – újra szakad, jön a 450-es euró?

Nem alakul biztatóan hétfőn a forint árfolyama. Bár a hétvégi iráni támadást úgy tűnik, hogy egyelőre nem reagálták le lényegében a széles piacok, a magyar fizetőeszköz ennek ellenére szenved. Az ok a megjelent elemzések szerint újra a dollár lehet. Úgy tűnik, hogy az USA makrogazdasági adatai tehetnek keresztbe a forintnak. Ráadásul alig több, mint egy hét múlva érkezik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülése is.

Forint – kivégzi az erős dollár?

A hétvége jelentős feszültségek között telt el a geopolitikai helyzetet illetően. Irán ugyanis drónokkal és ballisztikus rakétákkal támadta meg Izraelt. Végül utóbbinak részben külföldi segítséggel döntően sikerült hatástalanítania még a levegőben a támadást, mégis példátlan cselekményről beszélhetünk. Az, hogy nem alakult ki egyelőre ennél komolyabb összecsapás, fellélegzést adhatott a tőzsdéknek. Így a forint is erősödni tudott még a piacnyitást követően. Ez azonban nem tartott sokáig.

Újra esni kezdett ugyanis a hazai pénznem a főbb devizákkal szemben délután. Kora estére 394 körül állt az EUR/HUF devizapár. A Portfolio.hu helyzetértékelése szerint a jó amerikai makroadatok a dollár további erősödést hozták el. Az erősödő amerikai pénznem pedig hagyományosan rontja a forinthoz hasonló sérülékeny devizák megítélését. Ahogyan hétvégi cikkünkben is rávilágítottunk, a dollár szabhat tehát gátat újra a forint erősödési kísérleteinek.

Egy hét és döntés

Nemcsak a kinti események alakíthatják a forint árfolyamát. Jövő kedden tartja kamatdöntő ülését az MNB Monetáris Tanácsa. Kérdés, hogy ezúttal tovább lazít-e a jegybank, de a valós kérdés inkább az lehet, hogy mennyit. Pleschinger Gyula, a Monetáris Tanács egyik tagja szerint elérkezett az idő a kamatcsökkentéseknél a lassításhoz. Továbbá pénteki interjújában azt is jelezte, hogy 6,5-7 % körüli szintre érkezhet meg júniusra az alapkamat. Az tehát valószínű, hogy újabb kamatvágás jön. Annak mértéke, valamint a hozzá kapcsolódó kommunikáció ugyanakkor legalább ennyire fontos lehet jövő kedden.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!