2024 május 20

Állampapír – döbbenetes számok, miért műveli ezt a lakosság?

Közzétette az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), hogy március 31-én hogyan alakultak a lakossági forintos állampapír állományok. (Bár egyébként ilyen forint mozgások mellett az eurós kötvény is érdekes opció lehet.) A negyedév végére is igaz volt, hogy a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) bírt a messze legnagyobb állománnyal. Még akkor is, ha az értékesítési adatok alapján vannak már gyorsabban növekvő állományok. Érdekes, hogy egy szinte már elfeledett kedvencben is nagyon sok pénz lapul még.

Állampapír – érdekes tendenciák

A 2022-es és 2023-as évben óriási népszerűségnek örvendett a PMÁP, a heti értékesítési adatokban sokszor szinte egyeduralkodónak tűnt az inflációt követő kamatot fizető állampapír. Nem is lehettünk ezen meglepve, az évtizedek óta nem látott infláció miatt szintén évtizedek óta nem látott kamatot fizetett ki a kötvény. Az áremelkedés csökkenésével, valamint a kondíciók változásával viszont kevésbé lett vonzó a PMÁP. A heti értékesítési adatokban így már többször a dobogóról is leszorul a PMÁP. Inkább a Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) a nagyon népszerű most. A 3 év alatt összesen fixen 21 %-os kamatot fizető kötvény viszonylag hosszabb távra, jelenlegi infláció feletti kamat mellett enged befektetni.

Az állomány tekintetében azonban még meg sem közelíti az új kedvenc a PMÁP-ot. Március legvégén 7134 milliárd forintot tartottak a magyarok PMÁP-ban, míg a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) közel 950 milliárdos állománnyal bírt. Majdnem 753 milliárdért van még Magyar Állampapír Pluszból (MÁP+) a lakossági megtakarítóknak. 738 milliárd feletti az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) állománya. Közel 487 milliárd ez a szám a Kincstári Takarékjegynél (KTJ), és 269 milliárd körüli a FixMÁP esetében.

Nem gyorsan cserélődik a sorrend

Tisztán látható, hogy egy-egy újabb trend ellenére a korábbi sztárok még mindig vezetik az állomány tekintetében a listákat. Az állampapír ugyanis nem egy gyakran cserélgetett befektetés lehet a lakosság számára. Hiszen kockázatmentessége és stabilitása az, amiért sokan vásárolják. Így fordulhat elő, hogy hiába lejárt lemez már a MÁP+, a korábbi szuperállampapír, még mindig ez bír a második legnagyobb állománnyal. A PMÁP pedig vélhetően még jó sokáig első helyezett lesz, bármennyire is kevésbé vásárolják már ezt a fajtát a magyarok. Vásárlás előtt mindenesetre biztosan érdemes tájékozódni a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!