2024 május 26

Benzin – új időszámítás kezdődik a magyar kutakon 

Üzemanyagár csökkentések sorozata árasztotta el Magyarországot miután a kormány nyomást gyakorolt az üzemanyag-kereskedőkre. Bár a benzinkutaknak alig marad mozgásterük, két hét alatt mégis sikerült több, mint 20 forinttal csökkenteni a benzin árát. Az április végén tapasztalt 647 forintos átlagárak után szerdától már 624 forintért tankolhatunk átlagosan Magyarországon. A gázolajnál is látványos változást sikerült elérni, hiszen annak literje 633 forintról 612-re csökkent. Ezen felül fontos megemlíteni, hogy új időszámítás kezdődik az üzemanyagárak kommunikálásában is, hiszen a MOL bejelentette, hogy a nagykerárak tekintetében történő változtatások, amelyeket eddig heti két alkalommal jelentettek be, most gyakoribbá válhatnak. Mindez segíthet majd gyorsabban reagálni a piac volatilis mozgásaira. Mégis hogyan sikerült elérni ekkora árcsökkentést ilyen rövid idő alatt? 

forint erősödés

Benzin – itt az olcsóbb üzemanyag, irány tankolni! 

Az elmúlt időszakban jelentős változások történtek az üzemanyagárak terén. Végre az autósok is fellélegezhetnek, hiszen megtörtük a több hete tartó folyamatos drágulást. Bár kellett hozzá a felsőbb szintről érkező nyomás, rengeteget köszönhetünk a piacon uralkodó trendeknek: az olajárak csökkentek, miközben a forint felülkerekedett a zöldhasún. A MOL is bejelentette, hogy mostantól hetente akár többször is változtathat a nagykerárakon. A cél az, hogy az árak ezek után jobban tükrözzék majd a piacon uralkodó viszonyokat.  

Jól kezdte a hetet a magyar fizetőeszköz. A dollárral szemben tovább tudott erősödni, és a délelőtti órákban már a 361-es szint körül járt az USD/HUF keresztárfolyam. A Brent olaj ára azonban kissé emelkedett, ez azonban eltörpül a múlt heti gyertya mellett, hiszen 88 dollárról egészen 83-ig süllyedt a Brent típusú olaj jegyzése. Mivel az olajárak mozgása általában késleltetve jelenik meg a kutakon, ezért a jelenlegi hét még tartogathat meglepetéseket az autósok számára. Mindenesetre az már biztos, hogy szerdától a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is tovább csökken. A holtankoljak.hu adatai szerint a benzin bruttó 5 forinttal, míg a gázolaj bruttó 4 forinttal fog kevesebbe kerülni, így tehát a következő átlagárakkal találkozhatunk szerdától: 95-ös benzin: 624 Ft/liter, gázolaj: 612 Ft/liter.  

Képek forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!