2024 május 25

Egyiptom – a vártnál jelentősebben lassult az infláció

Egyiptomban 32,5 százalékra csökkent az infláció áprilisban a márciusi 33,3 százalékról – derült ki az egyiptomi statisztikai hivatal adataiból.

Az elemzők előzetesen 32,8 százalékos áprilisi adatra számítottak. Az infláció továbbra is jelentősen meghaladta az egyiptomi jegybank 5-9 százalékos inflációs céltartományát. A tavaly szeptemberben jegyzett 38,0 százalék volt a legmagasabb inflációs ráta Egyiptomban az adatközlés 1958-as kezdete óta. A rekordhoz elsősorban az alacsony bázis, valamint a megugró élelmiszerárak járultak hozzá. Az éves infláció lassulása elsősorban annak a következménye volt, hogy az élelmiszerek ára lassuló ütemben, 40,5 százalékkal nőtt éves összehasonlításban áprilisban, az előző havi 45,0 százalékot követően – közölte a távirati iroda.

A lakberendezési és háztartási cikkek, a rekreációs és kulturális szolgáltatások, valamint az éttermi és szállodai szolgáltatások ára is csökkenő mértékben nőtt. Ezzel szemben az alkoholos italok és dohányáruk, a ruházati cikkek és lábbelik, a lakhatás és közműdíjak, valamint a szállítási szolgáltatások ára gyorsuló ütemben nőtt éves összevetésben áprilisban. Az év negyedik hónapjában az egyiptomi fogyasztói árak havi szinten 1,1 százalékkal emelkedtek az előző havi 1,0 százalékos növekedés után.

Címlapkép forrása: Shutterstock