2024 május 25

Benzin – Figyelem, tovább zuhannak az üzemanyagárak! 

Magyarországon az üzemanyagárak hatalmas zuhanást mutattak az elmúlt hetekben, ami új reményt hozott az autósoknak. A benzin és a gázolaj ára gyorsan és látványosan csökkent egészen a régiós középmezőnyig. A kormány viszont ezek után is elvárja, hogy a kereskedők megtartsák ezt az állapotot. A szakértők most újabb csökkenésre hívták fel a figyelmet. Péntektől olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj ára is, mutatjuk mennyivel. 

Érdemes péntekig várni a tankolással, jókora enyhülés érkezik 

Múlt héten hatalmas zuhanást figyelhettünk meg az olaj világpiaci árában. Ahogy azt jeleztük, ezek a mozgások általában késleltetve jelennek meg a kutakon, ezért nem lehetett kizárni ezen a héten sem az üzemanyagárak további csökkenését. Annak ellenére tehát, hogy az utóbbi napokban a forint nem jegyzett fel szignifikáns elmozdulást, és az olajárak még enyhén meg is emelkedtek, a magyarországi töltőállomásokon mégiscsak sikerült egy újabb árcsökkenést kisajtolni. A holtankoljak.hu szerint pénteken a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül majd kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutak. Ezek után a hét második felében a következő átlagárakon tankolhatunk: 95-ös benzin: 616 Ft/liter, gázolaj: 607 Ft/liter. Ezzel pedig egy lépéssel közelebb kerülhetünk a kritikus 600-as üzemanyagárakhoz.  

Benzin – Magyarország elérte a szomszédos országok átlagárát 

Nagy Márton elégedetten nyilatkozott. A nemzetgazdasági miniszter értékelése szerint az üzemanyagkereskedők elérték a kormány által kitűzött célt. A benzin átlagára az áprilisi csúcsértékekhez képest literenként 34 forinttal lett olcsóbb. A dízel esetében, ha megnézzük a februári csúcsokat, akkor 54 forintos csökkenést láthatunk, ami több mint 8 százalék. Bár Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára pár héttel ezelőtt még úgy nyilatkozott, hogy a benzinkutaknak minimális mozgásterük van, a külső tényezők nagyban segítették a munkájukat. A MOL is bejelentette, hogy hetente akár többször is változtathat a nagykerárakon, ugyanis szeretnék mostantól jobban tükrözni a piacon uralkodó viszonyokat.  Hatalmas hajrára van szükségünk a forinttól, hogy az üzemanyagpiacon kialakult árakat ezen a szinten tudjuk tartani, ugyanis az elmúlt napokban a Brent olaj árfolyama elkezdett emelkedni.  

Képek forrása: Shutterstock 

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!