2024 május 26

Forint – dicséretes erő, 300-as euró mellett nyaralhatunk?

Jól sikerült a mögöttünk álló hét a magyar fizetőeszköz szempontjából. A forint az euróval szemben a hetet a 390-es szint alatt tudta zárni, ami jelentős előrelépés lehet a szakértői vélemények szerint is. Érkeznek viszont fontos adatok az előttünk álló napokban is, amik jelentősek lehetnek a forint szempontjából.

Forint – végre itt az erő?

Az Indexnek nyilatkozó Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior elemzője elmondta, hogy a héten érdemi erősödést a kedden megjelenő kedvező GDP-adat hozott. Az elemző kifejtette azt is, hogy a keddi kedvező eurózónás inflációs adat is segítséget jelenthetett a forint számára. Cserép Máté, az MBH elemzője a cikkben utalt a Fed kamatdöntés utáni dollárgyengülés kedvező hatására is. (Arról, hogy a Fed hogy jön a forint árfolyamához, itt írtunk.) A dollár erősödése korábban valóban sokszor járt a forint esésével, többször ez lehetett a legfőbb ok a hazai pénznem gyengesége mögött. Varga Zoltán, az Equilor elemzője pedig jelezte, hogy bár a 388-390 igen erős támasz, de lehet, hogy átmenetileg letörésre kerül. Összességében most a 385–395-ös tartomány látszik bejárhatónak az EUR/HUF keresztárfolyam esetében szerinte.

Jön a fontos adat

Az mindenesetre biztos, hogy a következő napokban is érkeznek fontos adatok. Ezek közül is kiemelkedik majd a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése pénteken az áprilisi inflációról. Az infláció alakulása ugyanis közvetlenül befolyásolja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáját. Márpedig az, hogy a jegybank hogyan folytatja a kamatcsökkentéseket, érzékenyen érintheti a forint piaci megítélését. A kamatelőny csökkenésének mértéke és tempója ugyanakkor nagyon nem mindegy. Erre egyébként több korábbi elemzés is rámutatott. Így, bár még heteket kell várni a következő kamatdöntésre, az inflációs adat adhat némi támpontot. A forint árfolyamát így érdemes lesz követni a KSH közlése után is.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!