2024 május 26

Forint – május 1-jén dől el, hogy 400 felett lesz-e az euró?

Szép kereskedési napokat tudhat maga mögött a magyar fizetőeszköz. A forint ugyanis ha nem is túl gyorsan, de erősödik az euróval szemben az utóbbi napokban. Annyira, hogy ma már a 390-es szint közelébe esett az EUR/HUF devizaárfolyam. Kérdés, hogy hogyan tovább – holnap kereskedési szünnap lesz a magyar tőzsdén, mégis várhatók izgalmak.

Forint – döntés és adat után

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, fontos hete volt előző héten is a hazai pénznemnek. Kedden tartotta ugyanis kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. A jegybank lassított a monetáris lazítás tempóján, ugyanis most csupán 50 bázisponttal csökkentette az alapkamatot. Ezzel már 7,75 %-ra csökkent az irányadó ráta Magyarországon. Nagyon fontos ez a forint számára. Legjelentősebb mértékben ugyanis egy adott deviza vonzerejét az határozhatja meg a befektetők számára, hogy mekkora a hozzá kötődő kamatszint a többi deviza kamatszintjéhez képest.

De persze nemcsak ez érinthette a forint árfolyamát, hanem a hazai gazdaság teljesítménye is. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnapi közlése szerint 2024 első negyedévében 0,8 %-kal nőtt a GDP az előző negyedévhez viszonyítva. Úgy tűnik, hogy kiért a stagnálásából a hazai gazdaság, ez pedig értelemszerű, hogy jó hír. Éves alapon egyébként 1,7 %-os volt a GDP bővülése, ami azért már jól látható növekedés.

Jön a Fed

Holnap zárva lesz a hazai tőzsde, a forint szempontjából mégis újabb fontos napnak nézhetünk elébe. Magyar idő szerint este 20 órakor ismerhetjük meg a Fed kamatdöntő ülésének eredményét. Nem várható igazán az irányadó ráta módosítása, Jerome Powell, a Fed elnöke ugyanakkor irányt mutathat a várható monetáris politika kapcsán. Ez pedig óriási jelentőséggel bírhat a forint számára is, hiszen a nemzetközi piacoktól kezdve a dollár árfolyamán át a forint előbb is említett kamatelőnyéig sok mindent befolyásolhat a holnapi kommunikáció.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!