2024 május 26

Ausztrália – 2050 után is fognak földgázt használni?

Az ausztrál kormány elkötelezte magát a gáz kitermelése és energiaforrásként való felhasználása mellett 2050 után is a kormányzó Munkáspárt csütörtökön bejelentett gázstratégiája szerint.

A dokumentum kiemeli, hogy a gázellátás hiányának elkerülése érdekében folyamatos kutatásra, beruházásra és fejlesztésre van szükség az ágazatban. A földgáz jelenleg Ausztrália energiaszükségletének 27 százalékát fedezi, és az ország exportbevételének 14 százalékát adja. Madeleine King természeti erőforrások minisztere elmondta, hogy „a gáz kulcsfontosságú szerepet játszik gazdaságunk működtetésében. Mivel az ágazat 20 ezer alkalmazottat foglalkoztat országszerte”.

Hozzátette: „a stratégia világossá teszi, hogy a gáz 2050-ig és azon túl is fontos energiaforrás marad. Viszont felhasználása változni fog, ahogy javítjuk az ipari energiahatékonyságot, megújuló energiaforrásokat veszünk használatba, és csökkentjük a kibocsátást”. A Geoscience Australia kormányzati ügynökség adatai szerint 2020-21-ben Ausztrália gázexportjának 40 százaléka Kínába, 37 százaléka Japánba, 10 százaléka pedig Dél-Koreába került – közölte a távirati iroda.

Képek forrása: Shutterstock