2024 május 24

Állampapír – álomszerű kamatok, ezért rohamoz a lakosság?

Az elmúlt időszak jellemző tendenciája, hogy egyre kevésbé vonzó a lakosság számára a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP). Van, hogy a heti adatok alapján még a dobogóra sem fér fel a korábbi kedvenc. Amely kedvenc egyébként továbbra is toronymagasan a legnagyobb állománnyal bír. A magyarok új kedvenc után néztek, és meg is találták – de miért cserélték le a sztárt? Nemcsak a magasabb kamat lehet az oka.

Állampapír – változó helyett fix…

Az értékesítési adatok legalább több dolgot mutathatnak meg az állampapír iránt érdeklődő lakosság döntéseiről. Az egyik, hogy alapvetően már nem hisznek az infláció emelkedésében, magasan maradásában, hiszen alig vásárolnak PMÁP-ot. Az inflációkövetés, mint jelző már nem bír vonzerővel, ami érthető is. Még akkor is, ha a mai adat az infláció emelkedését mutatja, messze állunk a például tavaly átlagosan 17,6 %-os szinttől. Amíg nem lesz esetleg újból 5-6 %-os infláció, addig nem is várhatjuk, hogy nagyon nagy érdeklődés mutatkozna a PMÁP felé.

A PMÁP helyett több állampapír is népszerű, de ezek közül az utóbbi hónapokban egyértelműen a Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) viszi a prímet. De érdemes megnézni egyébként, hogy az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP), sőt, a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) is már legyőzi a PMÁP-ot az értékesítési adatokban. Ezzel a hazai lakossági befektetők állást foglaltak a fix kamatozás mellett is. A FixMÁP 3 éven keresztül évente fix 7 %-os kamatot fizet. Lehetőség van tehát arra, hogy viszonylag hosszútávon kössük le a megtakarításainkat a jelenlegi infláció feletti kamatozás mellett.

… hosszú helyett rövid

A 3 éves futamidő azonban még így is sokkal rövidebb, mint amit a PMÁP kínál, ami 8 év körüli jelenleg. Elmondható azért nagy általánosságban, hogy a lakossági megtakarítók nem feltétlenül a nehezen belátható időtávú befektetéseket kedvelik. Még akkor sem, ha állampapír a befektetés tárgya, és idő előtti visszaváltásra is van lehetőség. Rövidebb futamidő, fix kamatozás – ez a kettő lehet tehát most a megfelelő hívószó a lakossági pénzek megmozdítására.

Az aktuális kamatlábakról és futamidőkről a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán érdemes tájékozódni.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!