2024 május 21

Állampapír – döbbenetes számok, új vetélytársak érkeztek! 

Egyre elkeserítőbb helyzet uralkodik az állampapírok piacán, hiszen még a gazdasági bizonytalanságok időszakában is hétről hétre egyre kevesebb pénz áramlik a forintos állampapírokba.  A 17. heti adatok kivételt képeztek, hiszen ekkor közel 60 milliárd forintot fektetett a lakosság az állampapírokba. Azt megelőzően alig bírtuk elérni a heti 50 milliárd forintos bruttó értékesített mennyiséget, most viszont ismét a hanyatlás jeleit láthatjuk.  

Éleződik a verseny – vetélytársak érkeztek 

Bár a 2024-es év sztárpapírja a FixMÁP, most két vetélytársa is közel került ahhoz, hogy letaszítsa őt a dobogóról. Az ÁKK által közölt 18. heti adatokból kiderült, hogy a versenyt ismét a FixMÁP nyerte, de előnye egyre jobban csökken. A vetélytársak elkezdtek felzárkózni, és szép számban fogyott a Bónusz Magyar Állampapírból (BMÁP), illetve az Egyéves Magyar Állampapírból (1MÁP) is. Míg a FixMÁP bruttó értékesített mennyisége 17,6 milliárd forint körül tetőzött a 18. héten, addig az előbb említett két vetélytárs 12, illetve 11,9 milliárd forintos értékesített mennyiséget tudott felmutatni.  

Állampapír – Rövidebb futamidő, fix kamatozás ez most a nyerő 

A Bónusz Magyar Állampapírok – amelyek 3 és 5 éves futamidővel kerülnek kibocsátásra – népszerűek lehetnek a hazai befektetők körében, mivel stabil és biztonságos befektetési lehetőséget kínálnak. A BMÁP a kamatbázis felett biztosítja a kamatprémiumot, melynek mértéke a 3 éves sorozat esetében jelenleg 1,5%. Az 5 éves futamidejű sorozat esetében az első három évben 1,5%, a további években 2,5%. A kamatfizetés pedig háromhavonta történik. 

Folytatódott az elmúlt időszak tendenciája, a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) már megint lecsúszott a dobogóról. Mivel a lakosság már nem hisz az infláció emelkedésében, magasan maradásában, ezért alig vásárolnak PMÁP-ot. A 18. héten összesen 4 milliárdért fogyott, ezt még a postákon kapható Kincstári Takarékjegy (KTJ) is felülmúlta a maga 5,3 milliárd forintos értékesített mennyiségével.  

Érdemes azonban mindig részletesen tájékozódni az aktuális kamatlábakról, feltételekről és a befektetési lehetőségekről a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán. 

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!