2024 május 26

Forint – 2 nap maradt a fontos adatig, irány a valutaváltó?

Úgy tűnik, hogy egyelőre képes tartani az elmúlt két hétben látott erősödését a forint. Az EUR/HUF keresztárfolyam 390 alá érkezett meg, ami a korábbi elemzői megszólalások szerint akár fontos mérföldkő is lehet. Nagy kérdés, hogy a nemzetközi piacok alakulása, valamint a pénteki inflációs adat milyen hangulatot hoz a hét további részében a magyar fizetőeszköz piacára.

Forint – tartja erejét

Ahogyan hétvégi cikkünkben elemzői véleményeket is összegezve írtuk, a jó hazai GDP adat, valamint a pozitív meglepetést jelentő eurózónás inflációs adat is hozzájárulhatott a forint előző heti jó teljesítményéhez. A jó gazdasági teljesítmény értelemszerűen javítja az országspecifikus befektetői képet, ez hathat a forint megítélésére is. Az, hogy az eurózónában pedig a vártnál gyorsabban törik le az inflációt, szintén pozitív hír a nemzetközi piaci hangulat szempontjából. Utóbbi képes hatni a hazai pénznem piacára is, például a dollár mozgásán keresztül is. Illetve, a nagy jegybankok, a Fed és az EKB monetáris politikája befolyásolhatja a forint kamatelőnyét a többi deviza kamatszintjével összefüggésben.

Kiemelt adat jön

De érkezik a héten ennél is fontosabb makroadat. Péntek reggel közli ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), hogy hogyan alakult a magyar infláció áprilisban. Mindez pedig nagyon nagy jelentőséggel bírhat a forint számára is. Ettől függ ugyanis, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hogyan alakítja a további kamatpolitikáját. Mint mi is megírtuk, a legutóbbi kamatdöntő ülés egy 50 bázispontos kamatvágást eredményezett. Lassított tehát a kamatcsökkentési tempón a jegybank, ahogyan arra utaltak is korábban döntéshozók.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke az előző kamatcsökkentés után jelezte: az inflációs kép és a pénzpiaci közeg határozza meg a június utáni kamatpolitikát. Az alelnök szerint nagyon korlátozott lehet a kamatcsökkentési lehetőség a második félévben. Ennek oka, hogy az infláció ideiglenesen megemelkedhet. Virág Barnabás szavai is mutatják tehát a pénteki adat jelentőségét. Érdemes a forint árfolyamát is követni ezért, látva a pontos reakciót.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!