2024 május 21

Horgászcikkekben utazik az Energofish Kft.

Marcali telephelyén gyártócsarnok építésével növeli a horgászcikk-gyártás területén a hatékonyságát a budapesti székhelyű Energofish Kft. – tudatta a cég .

A beruházásra 162,94 millió forint feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott a társaság, a 70 millió forint önerőt pedig KAVOSZ beruházási hitelből finanszírozták – mondta az MTI érdeklődésére a cég pályázati és innovációs menedzsere. Karcsai Dávid kiemelte, hogy a 2022-ben kezdődött, 602 négyzetméter alapterületű gyártócsarnok építésével a marcali telephely kapacitása első körben nagyságrendileg megduplázódik, de a tervek szerint később ez még tovább nőhet. A marcali telephelyen a csarnokbővítés célja a hatékonyabb alapanyag felhasználás, a készletek átláthatóságának javítása és a gyártási kapacitás növelése. A most telepített gyártósorok kevesebb selejttel gyártanak, így csökkentik a hulladék mennyiségét is.

Az új csarnok kialakítása lehetővé teszi az úgynevezett Lean folyamat bevezetését is, amivel lehetőség nyílik a folyamatos áramlás biztosítására. A cég saját gyártású termékei között etetőanyagok, horgász készségek, csalik találhatók elsősorban, de intelligens horgászeszközök, valamint saját, Ibite márka alá tartozó okos megoldások is. Az üzemcsarnok bővítése lehetővé tette a géppark növelését, a kreatív részleg, a raktározás és a logisztikai bővítését, valamint a vállalatirányítási rendszer magas szintre való tovább fejlesztését. Marcaliban a beruházás előtt 13 embert foglalkoztattak, jelenleg 18-20 embert, de a végleges létszámot harminc köré szeretnék emelni. Cégszinten az előző évi statisztikai létszámunk 102 ember volt. Az 1992-ben alakult Energofish Kft. árbevétele tavaly 4,2 milliárd forint volt, 185 millió forinttal kevesebb, mint 2022-ben.

Az exportból származó bevétele 24 millió forinttal 1,8 milliárd forintra csökkent. Az előzetes kalkulációk alapján a beruházás révén az export területén középtávon 20-30 százalékos növekedés várható. Az Energofish Kft.-nek még nincs végleges beszámolója a 2023-as évre. 2022-ben 31 millió forint volt az adózott eredménye, várhatóan 2023-ban 52 millió forint lesz – tudatta Karcsai Dávid.