Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 25

Fennakadások a francia vasúti közlekedésben a jegyellenőrök sztrájkja miatt


Csak minden negyedik szuperexpressz (TGV) közlekedik, a többi vonalon pedig a vonatok fele indul el a következő napokban, és valamennyi éjszakai járatot törölték.

A nemzetközi útvonalak közül a Nagy-Britannia felé közlekedő Eurostar, valamint a Thalys Belgium, Hollandia és Németország felé menetrendszerűen közlekedik, Svájc és Olaszország irányába viszont csak minden harmadik TGV indul el. A forgalom hétfőn fokozatosan kezd majd javulni, aznap a vonatok háromnegyede indulhat el.

A fizetésemelésért és általában a nagyobb szakmai megbecsülésért meghirdetett munkabeszüntetést a 10 ezer jegyellenőr – akiknek munkája a elengedhetetlen a közlekedés és az utasok biztonsága szempontjából – az év végi ünnepek alatt tervezi megismételni.

Az SNCF vezetősége sajnálatát fejezte ki a sztrájk miatt az utasoknak, mert a tárgyalások már megkezdődtek, és az igazgatóság állítása szerint „konkrét intézkedéseket” javasolt a szakszervezeteknek. A sztrájkot szervezők szerint viszont csak „morzsákat” szán nekik a vezetőség – tette közzé a távirati iroda.