Az Európai Unió tagállamai megszavazták a nyolcadik, Oroszország elleni szankciós csomagot.

A Bloomberg beszámolója szerint az Európai Unió tagállamai megszavazták a nyolcadik, Oroszország ellen irányuló szankciós csomagot, az intézkedések között ársapka is szerepel az olajra vonatkozóan.

A csütörtökön hatályba lépő új szankciók keretében többek között bővítették a beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtott személyek körét, valamint az uniós állampolgároknak tilos orosz állami vállalatok vezető testületeiben szerepet vállalniuk.

Ársapka az olajszállítmányokra

Az Európai Unió ársapkát határozott meg az Oroszországból harmadik országba induló olajszállítmányokra. A HVG szerint „az EU ársapkát határoz meg azokra az olajszállítmányokra, amelyek Oroszországból indulnak és valamely uniós vagy G7-országhoz tartozó szállítmányozó vállalat juttatja el egy harmadik országba, tehát nem az EU-ba, illetve valamely nyugati biztosítótársaság biztosítja a küldeményt. A cél ezzel az, hogy a szegényebb országok ne kapjanak drága energiát, de természetesen az orosz bevételek csökkentése is elérhető ezzel.”

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke délelőtt arról beszélt, hogy „Putyin fegyverként használja az energiaárakat.”

Az elnökasszony örömmel fogadta a nyolcadik szankciós csomag elfogadásának hírét. Ursula von der Leyen Twitteren közölte, hogy soha nem fogják elfogadni az annektálást, a Kremlnek meg kell fizetnie tetteiért.