Rekordszintű negyedéves volumenekkel kezdi az évet a Duna House Group.

Minden core üzletágában rekordszintű negyedéves volumenekkel kezdi az évet a Duna House Group a COVID-19 harmadik hullámának közepén. A 2020. évben elért sorozatos rekordok után a szezonálisan szokásosan gyenge első negyedév mindenkori rekordokat hozott 2021-ben ingatlan-, és hitelközvetítésben egyaránt: a franchise ingatlanközvetítés 36%-kal, a saját irodás ingatlanközvetítés 37%-kal, a hitelközvetítés pedig 6%-kal bővült év/év alapon. A növekedés kimagasló tekintve, hogy a COVID-19 leginkább 2020. második negyedévétől érintette negatívan a Csoport volumeneit. Magyarországon a lakóingatlan piac 10 éve nem látott szinteken kezdte az évet. A piac kiemelkedő aktivitása részben az ingatlanpiacon megjelenő állami családtámogatási programoknak és a COVID-19 miatt átalakuló keresletnek köszönhető. A Csoport magyarországi franchise ingatlanközvetítői hálózata összesen 2,5 milliárd forintos jutalékvolument elérve 31%-kal növekedett 2021. első negyedévében 2020. azonos időszakához képest. A saját irodák volumene 30%-kal bővült. A hitelezés volumene 3%-kal mérséklődött az erős kereslet ellenére az elhúzódó hiteligénylési folyamatok miatt. 2021. január óta a cégcsoport által bonyolított magyarországi hiteligénylések jelentősen meghaladták a 2020. évi szinteket, így a következő negyedévben volumennövekedés várható. Lengyelországban tovább folytatódott a kimondottan erős organikus növekedés, 2021. első negyedévében minden területen új csúcsokat ért el a Csoport. A lengyel franchise hálózat jutalékbevételei kiemelkedő, 60%-os növekedéssel meghaladták a 800 millió Ft-ot. A lengyel saját irodák teljesítménye 58%-kal múlta felül 2020. első negyedévét. Hitelezésben 9%-kal bővült a Duna House Group pénzügyi közvetítői üzletága Lengyelországban.
A Cégcsoport két nagy piaca mellett erős volt a cseh üzletágak teljesítménye is: franchise területen 7%, sajátirodás ingatlanközvetítésben pedig 14% volt a növekedés.

A Duna House Group történetének egyik legdinamikusabb negyedévét érte el, 36,5%-os növekedéssel összesen 3,39 milliárd forint ingatlanközvetítési jutalékot realizált 2021. első negyedévében, 16,3%-kal meghaladva a korábbi csúcsnak számító 2020. harmadik negyedévet.

Magyarországon 31,4%-kal, Lengyelországban 60,3%-kal nőttek a jutalékvolumenek éves szinten, ezzel mindkét ország új csúcsokat ért el. Bár Magyarországon a növekedés részben az állami családtámogató ösztönzésekre és a COVID járvány által generált többlet tranzakcióknak köszönhető, Lengyelországban a COVID hatás mellett egyértelműén a dinamikus organikus növekedés áll a háttérben: nőnek az irodaszámok és növekszik az átlag bevétel/iroda, így a
növekedés egy folyamatos trendnek tekinthető amely várhatóan folytatódik a következő negyedévekben is.

Csehországban 6,8%-kal emelkedtek a volumenek. Viszonylag kis méretéből adódóan a cseh saját iroda teljesítménye erősen ingadozhat a negyedévek között. A magyar és lengyelországi irodaszám 2020. június 30. óta folyamatosan növekszik.

A közvetített hitelvolumen új csúcsra emelkedett elérve a 73,5 milliárd forintot (+5,8% év/év).

Lengyelországban 9,4%-kal bővült a cégcsoport által közvetített hitelvolumen, mindenkori rekordnak számító 53,4
milliárd Ft-ot érve el. E rekord számok csak elenyésző mértékben tartalmaznak a közzétett 2021. évi Vezetőségi előrejelzésben említett intenzív hálózatépítésből származó hitelvolumeneket. Azok a második negyedévtől, de leginkább a harmadik és negyedik negyedévekben fognak megjelenni.

Magyarországon 2,8%-kal mérséklődött a hitelvolumen 2020. első negyedévéhez képest. A Csoport azt tapasztalja, hogy az év első két hónapjában elhúzódott a banki ügyintézés a bővülő állami támogatások miatt, a folyósítások hosszabb időt vettek igénybe. Emiatt a folyósított hitelek összértéke az erős kereslet ellenére csökkent. Fontos hangsúlyozni hogy január óta a cégcsoport magyarországi hiteligénylései jelentősen meghaladták a 2020. évi szinteket, így a következő negyedévben növekedés várható. A Csoport saját becslése szerint 2021. március hozta a magyar hitelpiac történetének eddigi legerősebb hónapját.