2024 május 25

Szárnyal az Erste Bank, dől a pénz

A növekvő működési bevételeknek és a kontrollált költségeknek köszönhetően az egy évvel korábbinál jobb eredménnyel zárta az Erste Bank az első negyedévet: a működési eredmény 40 százalékkal 62,8 milliárd forintra.

Az adózott eredmény közel 29 milliárd forintra nőtt az előző évi 6,3 milliárd forint profit után – jelentette be Jelasity Radován.Aki az Erste elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatón szerdán Budapesten. Hozzátette: az Erste működési bevételei 2024 első negyedévben a nemzetközi könyviteli szabványok (IFRS) szerint készített kimutatás alapján 32 százalékkal 92,6 milliárd forintra emelkedtek. Ezen belül a díj- és jutalékbevételek 22 százalékkal nőttek – ismertette. A működési kiadások a bevételeknél kevésbé, 16 százalékkal 29,8 milliárd forintra emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Az Erste működési eredménye közel 63 milliárd forintra nőtt a 2023-as csaknem 45 milliárd forintról.

Rengeteg babaváró hitel

A költség/bevétel arány március végére 32 százalékra csökkent a tavaly márciusi 36 százalékról – közölte az elnök-vezérigazgató. Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy látványos felpattanás jellemzi a lakossági hitelpiacot, felpörgött a lakossági hitelezés: a teljes állomány 8 százalékkal nőtt, az újonnan kihelyezett állomány 59 százalékkal lett magasabb, mint egy évvel korábban, 63 milliárd forint volt. A lakáshitel folyósítás 40 százaléka Csok plusz, az elhalasztott kereslet miatt az első negyedév „extra erős” lett, és így idén az ezermilliárd forintot elérheti a lakáshitelezés Magyarországon. A babaváró hitelekből 39 százalékkal többet, 10 milliárd forintot folyósítottak az első negyedévben – ismertette a távirati iroda.

A személyi kölcsönöknél 63 százalékkal 22 milliárd forintra nőtt az új folyósítás összege. Kivárás jellemzi a vállalati szektorban a hitelkeresletet, ezért elmaradt a növekedés. A vállalati hitel- és kötvényállomány 5 százalékkal csökkent, március végén 1117 milliárd forint volt. Főként a nagyvállalati és önkormányzati állomány csökkenése miatt – fűzte hozzá Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: a magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – március végére 5847 milliárd forintra nőtt, ami 23 százalékos növekedés egy év alatt. A megtakarításokon belül a befektetések aránya 71 százalékra emelkedett a tavaly március végi 66 százalékról.

Gyarapodott a banknál kezelt vagyon

Az Erste Befektetési Zrt.-nél a befektetett és kezelt vagyon az elmúlt egy évben a piaci átlagot meghaladó mértékben gyarapodott, az idei első negyedév végére 34 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest és meghaladta a 4500 milliárd forintot. Ebből a privátbanki üzletág március végén már 1100 milliárd forintos vagyont kezelt – ismertette. Kitért arra, hogy az Erste által kezelt befektetési alapok eszközértéke meghaladja a 2400 milliárd forintot. Az összeg harmada fenntartható (ESG) befektetési alapokban van. Legutóbb, idén februárban az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap szerzett ESG minősítést.

Ezzel az Erste alapja lett az első olyan magyarországi ingatlanalap, amely tevékenységét a fenntarthatósági szempontok figyelembevételével végzi – mondta. Harmati László jelentős mérföldkőnek nevezte, hogy már több mint 621 ezer lakossági és 51 ezer mikrovállalati ügyfelük digitálisan aktív, a lakossági ügyfeleken belül az arányuk 71 százalék. A személyi kölcsönök 50 százaléka, a bankszámlanyitások negyede, az értékpapírszámlák 20 százaléka, az értékpapír-tranzakciók 50 százaléka digitálisan teljesült.

Címlapkép forrása: Shutterstock