2023 december 02

Kiszivárgott Kína nagy terve – Invázió vagy blokád?

A Kína és Tajvan közti feszültség egy új fázisába léptünk, amely teljesen megváltoztatja az eddigi elképzeléseket. Erre talán még az Egyesült Államok sem számított. Kína új terve sokkal nehezebbé teszi, hogy segítséget küldjenek a szigetországnak. Egyre valószínűbb ugyanis, hogy az invázió helyett blokádra kell készülnünk. A múlt héten már beszámoltunk róla, hogy Tajvan eddig menedékként tekintett a keleti partjára, hiszen annak hegyvidékes terepét természetes pajzsként használta volna egy támadás esetén. Nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy egy teljes körű invázió esetén megmondjuk ki az esélyesebb. Kína hatalmas támadó erővel rendelkezik, amellyel Tajvan képtelen lenne felvenni a harcot. Legnagyobb esélyük a túlélésre akkor lenne, ha sikerül nekik addig fenntartóztatni a kínai csapatokat, amíg az Egyesült Államok segítsége meg nem érkezik. Ez a terv azonban most fuccsba mehet. A kínai hadgyakorlatok felfedték mi is lehet a nagyhatalom igazi terve.

Ázsiai veszély: Kína és Tajvan kapcsolata tovább romlik

Kína emelte a tétet, és úgy tűnik új értelmet nyertek a Tajvan közelében tartott katonai gyakorlatok. Pekingnek talán nem is az invázió jár a fejében, hanem inkább egy másik megközelítés, a blokád. A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Tajvan körüli, egyre gyakoribb hadgyakorlatai, különösen a csendes-óceáni nagy hatótávolságú bevetések azt jelzik, hogy Peking finomította stratégiáját. A szakértők arra következtetnek, hogy Kína szeretné elvágja a szigetet a külvilágtól, ezzel távol tartani Taipei potenciális katonai partnereit. Kristen Gunness, a RAND Corporation biztonsági szakértője és vezető kutatója szerint a nagyhatalom katonai erejéről, annak szerkezetéről, képességiről és a katonai gyakorlatokról rendelkezésre álló információk alapján, Peking valószínűsíthetően rendelkezik azzal a képességgel, hogy légi és tengeri blokád alá vonja Tajvant.

Kína nem szeretné, hogy mások bele szóljanak a tevékenységébe. Azonban Washington szerint egy ilyen blokád kudarcot vallana, mivel időt adna az Egyesült Államok vezette koalíciónak, hogy elegendő erőt gyűjtsön a lépés ellensúlyozására. Peking azt is kijelentette, hogy azok az országok, amelyek beleavatkoznak a kérdésbe, vagy esetleg Tajvan önállósága mellett állnak ki, azok egyértelműen Peking belpolitikájába avatkoznának bele.

Címlapkép forrása: Shutterstock