2024 május 29

Evergrande és az árnyékbankrendszer

Kínában az egyik legforróbb téma 2021-ben az Evergrande botrány volt. Az ország második legnagyobb ingatlanfejlesztő vállalata ugyanis térdre kényszerült a felhalmozott 300 milliárd dolláros adóssága előtt. Sok éven át az ingatlanpiac volt Kína gazdaságának motorja, ezért az Evergrande botrány nagy port kavart az országban, sőt a globális gazdaságban is. A szakértők elkezdtek aggódni a globális következmények miatt. Peking kezelésbe vette az ügyet, és elindította az ingatlanfejlesztő óriás átstruktúrálását. Majd a társaság részvényeinek kereskedését 17 hónapra felfüggesztették. Idén újra a figyelem középpontjába került, miután augusztus közepén az Evergrande Group 15. fejezet szerinti csődvédelmet kért egy amerikai bíróságon. Ezen felül a napokban a rendőrség őrizetbe vette az Evergrande néhány alkalmazottját.

Az ingatlanfejlesztő szerint nem kell aggódni

Az eladósodott ingatlanóriás szerint az, hogy kínai rendőrség őrizetbe vette az Evergrande vagyonkezelési részlegének néhány alkalmazottját, semmilyen hatással nem lesz a működésére. Közben viszont újabb rossz hírek érkeztek. A China Evergrande Group leányvállalata, az Evergrande Property Services bejelentette, hogy továbbra is kérdéses, hogy ki tudja-e majd fizetni az adósságait a következő 12 hónapban.

A probléma gyökere, avagy a kínai árnyékbankrendszer

Több, mint egy évtizeden át a kínai fejlesztők az úgynevezett árnyékbankrendszeren keresztül fűtötték a növekedést. Az árnyékbankrendszer hiteleivel fűtött építési boom az összeomlás szélére került, miután a kínai hatóság elkezdett szigorítani. Az Evergrande botrányt követően pedig a kormány harcot hirdetett az ingatlancégek eladósodása ellen. Ezzel hatalmas bevételtől estek el az árnyékbankok. Az árnyékbankok hagyományos hitelezők számára már túl kockázatos hitelekkel foglalkoznak. Rájuk nem vonatkozott a szabályok nagy része. Egy ilyen rendszer azonban időzített bombaként ketyeg. A pánikot az okozta, hogy az ingatlanpiac – a világ második legnagyobb gazdaságának motorja – is erre a kockázatos rendszerre épült. Az Evergrande megingása után több ingatlanfejlesztő is fizetési képtelenségéről számolt be. A szakértők attól féltek, hogy ez a hullám átterjedhet más országokra is.

Címlapkép forrása: Shutterstock